Hlavní obsah

Několik tisíc lidí na Národní třídě ukázalo Zemanovi červenou kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražské Národní třídě se v pondělí dopoledne sešlo několik tisíc lidí na protestní akci Chci s vámi promluvit, pane prezidente. Vadí jim způsob vyjadřování prezidenta Miloše Zemana i to, jak podle nich bagatelizoval události, které se na Národní třídě udály 17. listopadu 1989.

BEZ KOMENTÁŘE: Shromáždění na Národní třídě v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Lidé si na demonstraci přinesli transparenty odkazující na některé z kontroverzních výrazů, které Zeman v poslední době pronesl ať už na adresu ruské punkové skupiny Pussy Riot nebo o inspiraci Čínou. Následně ukázali prezidentovi pomyslnou červenou kartu.

Ministr pro lidská práva a menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD), který rovněž dorazil na Národní třídu, se pozastavil nad tím, proč Zeman označuje tehdejší demonstraci za jednu z mnoha. Zeman podle něj ještě v roce 1989 napsal článek, v němž se vyjadřoval zcela jinak.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: DOL, ČTK

Potestu proti způsobu vyjadřování prezidenta Miloše Zemana.

S prezidentovým vyjádřením zpochybňujícím masakr na Národní třídě nesouhlasí ani dlouholetý šéf Senátu Milan Štěch, podle něhož nebylo Zemanovo vyjádření šťastné.

Foto: Petr Janiš, Právo

Demonstrace proti prezidentovi Miloši Zemanovi

Někteří z demonstrantů si na červené karty připsali jasný požadavek: Demisi. Na piazzetě Národního divadla se objevily tibetské vlajky, aby připomněly nedávnou Zemanovu návštěvu Číny, na níž český prezident řekl, že nehodlá protistranu poučovat o lidských právech. Nápis na transparentu je napůl český: „Zemane, nebuďte” a dále obsahuje čínský znak. "Je to strašně sprosté slovo, které prezident použil v rozhlase. Čínsky to znamená díru do domku," řekl Právu muž držící transparent.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Atmosféra na protestní akci nazvané Chci si s vámi promluvit, pane prezidente

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k protestu uvedl, že jej prezident vyprovokoval sám a „snad i vědomě”. Pozastavil se rovněž nad tím, jak jsou některými opouštěny myšlenky listopadové revoluce i Václava Havla.

Demonstranti se svolali prostřednictvím sociálních sítí.

Foto: DOL, ČTK

Protipreidentský protest 17. listopadu na Národní třídě v Praze.

Zeman v sobotu v debatě k výročí revoluce uvedl, že protest na Národní třídě byl jednou z 'x' demonstrací a zákrok Sboru národní bezpečnosti (SNB) nebyla žádná "krvavá řež".

Foto: Petr Janiš, Právo

Protest proti prezidentovi Miloš Zemanovi na Národní třídě

Anketa

Připomínáte si 25. výročí událostí 17. listopadu?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16070 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám