Hlavní obsah

Ideály revoluce se vytratily, míní Babiš

Aktualizováno

Politici i lidé si v pondělí u památníku na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že listopad 1989 přinesl svobodu, přičemž vše ostatní nyní záleží jen na nás. Vicepremiér Andrej Babiš u památníku konstatoval, že se vytratily ideály, které sametovou revoluci provázely.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka s květinou na Národní třídě.

Článek

Mezi prvními z politiků přišli na Národní třídu zástupci hnutí ANO s předsedou a ministrem financí Andrejem Babišem. Ten připomněl, že tehdejší režim většina národa nenáviděla, ale jen málokdo se odvážil proti němu otevřeně vystoupit.

"Myslel jsem hlavně na lidi, kteří byli schopni jít do vězení a bojovat za nás," řekl novinářům potom, co od památníku odcházel. Podotkl, že revoluce následně tyto lidi pohltila a vytratily se i jejich ideály.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Máme svobodu, ostatní je na nás, řekl Sobotka

„Listopad 1989 byl důležitý a pozitivní okamžik v našich dějinách. Přinesl nám svobodu a demokracii,” připomněl premiér s tím, že nyní již vše „záleží pouze na nás”.

Sobotka následně zamíří do USA, kde odhalí Kongresu bustu prezidenta Václava Havla, jehož označil za symbol Sametové revoluce a změn, které se na podzim roku 1989 v Evropě odehrávaly.

Cesta do USA podle Sobotky potvrdí, že ČR sdílí se Spojenými státy stejné hodnoty týkající se svobody, demokracie a respektu k lidským právům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus pokládá květinu na Národní třídě.

„Myslel jsem na to, jak rychle těch 25 let uteklo,” řekl posléze Sobotka novinářům a zavzpomínal rovněž na tehdejší atmosféru, která se podle něj „nedá zopakovat”.

Klaus: Naše transformace byla rychlá a úspěšná

Na Národní třídu dorazil dopoledne rovněž bývalý prezident Václav Klaus.

"Pocity jsou vážné a myslel jsem na to, co unikátního se před 25 lety 17. listopadu stalo," uvedl. Odmítl hlasy, které období po začátku Sametové revoluce hodnotí negativně.

„Určitě jsme základní transformaci naší země udělali úspěšněji, rychleji, klidněji a lidsky únosněji než všechny naše sousední země,” poznamenal Klaus, který kromě prezidentského úřadu zastával třeba úřad premiéra či v porevoluční době post ministra financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám