Hlavní obsah

Zákrok na Národní třídě byl masakr, oponuje Sobotka Zemanovi

– Praha

Policejní zásah proti demonstrantům na Národní třídě v listopadu 1989 byl masakr, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Lidé nemohli odejít a byli zbiti, uvedl ve společném vysílání České televize a Rozhlasu a televízie Slovenska ke čtvrtstoletí pádu komunistického režimu. Tvrdost zákroku a význam demonstrace pro pád režimu v sobotu zpochybnil prezident Miloš Zeman.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Proti prezidentovu vyjádření se ohradili i další politici a účastníci protestu 17. listopadu 1989.

"To, co jsem viděl, to, co jsem slyšel od účastníků, ten zásah byl mimořádně brutální na Národní třídě. Já myslím, že se nedá bagatelizovat," řekl Sobotka.

Na Národní třídě v Praze před 25 lety nebyl, účastnil se ale podle svých slov jiných demonstrací v letech 1988 a 1989. Při nich sice také docházelo k brutalitám, ale standardní bylo, že policie protestanty vytlačovala, uvedl premiér.

Na Národní třídě to podle něj byl masakr. "Těm lidem, kteří na demonstraci byli, tomu čelu, se znemožnilo odejít a ti lidé tam prostě na místě surově byli zbiti," dodal.

Zeman v sobotu v debatě k výročí revoluce uvedl, že protest na Národní třídě byl jednou z 'x' demonstrací a zákrok Sboru národní bezpečnosti (SNB) nebyla žádná "krvavá řež". Do centra se studentským průvodem z Albertova došel, z Národní třídy utekl, když se proti demonstrantům rozběhli členové lidových milicí, řekl prezident.

Revoluci v listopadu 1989 podle něj nevyvolal policejní zákrok na Národní třídě, ale nepravdivá zpráva o tom, že na jeho následky zemřel student Martin Šmíd. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám