Hlavní obsah

Sobotka s Ficem kritizovali vliv podnikatelů na politiku, natlačí se prý všude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico se s českým protějškem Bohuslavem Sobotkou se shodl, že podnikatelé vstupující do politiky představují určité riziko. Podle Sobotky političtí podnikatelé dokonce zdiskreditovali polistopadové strany. Premiéři to v neděli uvedli v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Lidé, kteří jsou v byznysu, jsou jako montážní pěna, využívají každý prostor, aby se tam okamžitě natlačili a měli nějaké výhody a nějaký prospěch. Velmi záleží na tom, do jaké míry je vládní špička odolná vůči této montážní pěně, co jim všechno dovolí," popsal Fico.

Receptem je podle obou premiérů mimo jiné transparentní financování politických stran.

Miliardáři si mohou dovolit neomezené financování

Na Slovensku podle Fica zákon díky příspěvkům z rozpočtu nenutí strany hledat podporu sponzorů. Omezit sponzorské příspěvky chce zákonem také Sobotka, aby nebyly politické strany privatizovány skrze sponzoring.

"Otázka je, jestli to státní financování politických stran stačí v situaci, kdy do politiky vstupují lidé, jako je třeba v České republice pan Babiš, který si může dovolit v zásadě neomezeně financovat politické aktivity hnutí, které sám založil," uvedl Sobotka s odkazem na svého koaličního partnera, hnutí ANO, které založil podnikatel a nyní ministr financí Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám