Hlavní obsah

Zeman a Klaus se na Žofíně přeli o euru i modelu kapitalismu

Novinky, tov

Eurozónu nejde zachránit a prezident Miloš Zeman je „poslední Mohykán“, který se v Evropě eura zastává. Na konferenci 25 let kapitalismu to na Žofíně řekl jeho předchůdce Václav Klaus, který doufá, že se přijetí eura v ČR nedožije. Konferenci pořádala Vysoká škola ekonomická v Praze a Spolek českých právníků VŠEHRD ve spolupráci s Czech Enterprise Institute.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho předchůdce Václav Klaus na konferenci 25 let kapitalismu v ČR.

Článek

„Já doufám, že se toho nedožiju, že se do té doby euro rozpadne,” řekl Klaus k otázce přijetí společné evropské měny v ČR. „Prezident Zeman si myslí, že tam budeme v pozici jeho milované Skandinávie a ne nevím jak milovaného Řecka, když on na ten Rhodos jezdí taky rád,“ dodal.

„My bychom totiž nebyli tím Německem či Holandskem, ale spíš tím Řeckem nebo Portugalskem, které na zavedení eura doplácejí,“ míní exprezident.

Podle Zemana máme však už nyní o něco blíž ke Skandinávii než k Řecku. Předpokládá, že se eurozóna za pět let, kdy by do ní podle něj Česko mohlo vstoupit, změní. Odmítá i to, že by byl posledním obhájcem eura v Evropě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho předchůdce Václav Klaus vystoupili 15. listopadu v Praze na konference 25 let kapitalismu v ČR.

Slováci jsou s eurem spokojeni

„Ať mi vysvětlí, proč Slováci jsou ze 70 procent spokojení, nebo ho nedávno přijala další země (Estonsko), kde zřejmě tvá díla neznají nebo tam nebyla přeložena,“ glosoval Zeman.

Řecko a Kypr by měly být podle Zemana vyloučeny z eurozóny, Řecko se tam dostalo podvodem, zfalšováním statistiky. Klaus podle něj vnímá věci jako strnulé a nepřipouští, že se EU může vyvíjet a měnit.

To Klaus označil za „bujarou fantazii“. „Ze psa kočku neuděláš, eurozóna se v žádném případě nedá zachránit,” tvrdí.

Transformace byla úspěch

Oba politici se shodli, že transformace byla v zásadě ekonomický a politický úspěch. Rychle se ale začali přít o konkrétních problémech, například s kuponovou privatizací.

„Naším cílem bylo vytvořit český kapitál, kdy kuponová privatizace představovala zhruba čtvrtinu nebo pětinu, kde jsme se nejvíce lišili od sociální demokracie Miloše Zemana – oni milovali zahraničního kapitalistu, ty naše neměli rádi. Za babku předali banky zahraničním vlastníkům,“ řekl Klaus.

Zeman kontroval tím, že banky měly třicet procent špatných úvěrů a nikdo víc nenabídl. „Máme nejstabilnější bankovní sektor v Evropě, česká vláda do nich nemusela lít peníze jako jiné země,“ řekl Zeman. Podle Klause je za zdravím bank spíše typicky česká opatrnost.

Pravice podle Klause věří rozhodování jednotlivců, zatímco Zeman je podle něj „milovník státních zásahů“.  Na to současný prezident reagoval, že nepodporuje všechny zásahy do ekonomiky, konkrétně například intervence ČNB s cílem oslabit korunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám