Hlavní obsah

Za Bidenem jedu s Havlovým odkazem, řekl Sobotka

Právo, Karolina Brožová

V pondělí odlétá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na pracovní cestu do USA. Hlavním cílem je odhalení busty Václava Havla a připomenutí 25. výročí od 17. listopadu 1989.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

S kým budete jednat?

Součástí cesty budou jednání s nejvyššími představiteli americké vlády včetně viceprezidenta Joea Bidena. Vnímám to jako důležité setkání, které umožní otevřeně diskutovat o aktuálních mezinárodních tématech, bezpečnostní situaci a spolupráci České republiky s USA. Rád bych se pobavil i o aktuálním úsilí EU a USA pomoci Ukrajině se dlouhodobě vnitřně stabilizovat.

Budeme také diskutovat o situaci na Blízkém východě. V neposlední řadě budu s viceprezidentem Bidenem mluvit o posilování slibně se rozvíjejících ekonomických vztahů, včetně spolupráce ve vědě, výzkumu a energetice.

Co podle vás symbolizuje fakt, že právě Václav Havel bude mít svou bustu v americkém Kongresu?

Česká republika sdílí se Spojenými státy hodnoty svobody a demokracie. Díky podpoře amerického prezidenta Wilsona mohli zastánci samostatnosti prosadit vznik prvního samostatného československého státu v čele s T. G. Masarykem.

Václav Havel byl politikem, který pokračoval v odkazu masarykovské první republiky. Byl osobností velkého mezinárodního významu. Byl symbolem změn ve střední Evropě, což pomohlo ČR k začlenění do západního společenství včetně členství v EU a NATO.

Umístění busty v americkém Kapitolu je poctou, které se zatím dostalo pouze třem zahraničním státníkům, proto pokládám za důležité, abych byl jako premiér u této události osobně přítomen.

Co říkáte na kritiku části veřejnosti, že právě vaše vláda se politice Václava Havla navzdory přání USA a západních mocností vzdálila?

Havlův odkaz je součástí české zahraniční politiky. Naše koaliční vláda se k tomuto odkazu plně hlásí, stejně jako k důrazu na otázku dodržování lidských práv. Prioritou vlády je, aby byla ČR vnímána jako spolehlivý a čitelný partner.

Vaše cesta po USA bude pokračovat v Texasu. Do funkce uvedete nového honorárního konzula Vanicka, poté se zúčastníte v Dallasu kladení věnců k památníku zavražděného prezidenta Kennedyho. Proč jste si vybral právě Texas?

V Texasu se chci setkat s českými krajany. Jsem přesvědčen, že se musíme obecně více snažit udržovat a rozvíjet kontakty s našimi krajany v zahraničí, kteří pro nás představují důležité vyslance České republiky a pomáhají šířit povědomí o naší zemi.

JFK vnímám jako prezidenta, který symbolizoval naději na pozitivní změny, a člověka, který neselhal a dokázal vyřešit obtíž-nou karibskou krizi, kdy svět možná stál na prahu války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám