Hlavní obsah

Vnitro chce kvůli padělkům navázat lepší kontakty s Čínou

Právo, Jakub Troníček

Po vzoru oficiální politiky vlády i prezidenta republiky si rovněž ministerstvo vnitra pod vedením Milana Chovance (ČSSD) uložilo za cíl pokusit se navázat těsnější kontakty s Čínou. Nejpozději do příštího září se proto chce šéf resortu potkat se svým tamním protějškem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Chce tak připravit půdu pro lepší spolupráci v boji proti kriminalitě a zejména padělkům, která prý zatím skřípe. Vzájemnému sbližování podle vnitra zatím nepřála politická situace.

Ministerstvo nutnost kontaktu na nejvyšší úrovni zařadilo mezi hlavní cíle koncepce boje s organizovaným zločinem na následující dva roky, kterou ve středu projednala vláda a jejíž text má Právo k dispozici.

Z ČLR podle vnitra proudí na naše území množství zboží, které způsobuje nemalé problémy. Je totiž často buď padělané, nebo uměle podhodnocené, čímž státu na daních unikají až miliardy korun. Dovoz navíc často kontrolují mafie.

„Čínská strana přitom nevěnuje českým žádostem o poskytnutí relevantních informací dostatečnou pozornost, což znemožňuje vyšetřování a postihování této trestné činnosti,“ konstatují v této souvislosti v koncepci úředníci ministerstva. Jako další úkol si proto stanovili uzavřít – hned, jak to bude možné – se zástupci Číny novou smlouvu o spolupráci. Že je to potřeba, potvrzují i celníci.

Vede textil

Podle nich vedou v oblasti padělků dovážených na naše území z Číny jednoznačně boty a textil, autorská práva a ochranné známky ale podle mluvčího Generálního ředitelství celní správy Jiřího Bartáka často porušuje i dovážená elektronika. „Časté jsou ale bohužel i padělky, které mohou přímo ohrožovat zdraví nebo životy lidí, například léky,“ poznamenal.

Konkrétní statistiky dovážených padělků podle států původu podle něho celníci nevedou, Čínu ale dlouhodobě řadí na vrchol pomyslného žebříčku.

Mluvčí upozornil také na fakt, že často se na naše území z Číny dovezou například čistá bílá trika za nízké ceny, která jsou teprve v tuzemsku ilegálně opatřena logy světových značek.

Budou následovat Vietnam a Nigérie

Česko sice podepsalo dohodu o spolupráci s Čínou už v roce 1992, podle celníků ji ale druhá strana dlouhé roky příliš nedodržovala. Částečné zlepšení přinesl až vstup Česka do EU ruku v ruce s tlakem, který na nejlidnatější stát světa vytvářela Evropská komise.

Ministerstvo vnitra chce vedle Číny co nejdříve uzavřít smlouvu o spolupráci také s Vietnamem, a to kvůli padělkům, ale také s ohledem na nelegální migraci, obchod s bílým masem nebo drogovou kriminalitu. Stejný dokument má pak resort v plánu podepsat i se zástupci Nigérie, odkud zase pocházejí zločinecké skupiny zabývající se na našem území drogovým byznysem nebo paděláním dokladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám