Hlavní obsah

Koaliční smlouva v Praze je podepsána, Stropnický bude náměstkem

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, val, trj

Šéfové pražských organizací hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice podepsali ve čtvrtek v Praze koaliční smlouvu. Posledním náměstkem primátorky se stane Matěj Stropnický.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Praze

Článek

Strany v posledních dnech doladily zbývající detaily, rozdělily si mimo jiné kompetence radních včetně personálního obsazení. V jedenáctičlenné radě bude mít primátora a čtyři radní ANO, ČSSD a Trojkoalice pak po třech radních.

Až ve čtvrtek vyjednavači vyřešili pozici neobsazeného posledního náměstka primátorky, který připadal Trojkoalici složené ze zelených, Starostů a nezávislých a lidovců. V ní se ale rozhořel spor, neboť Starostům a nezávislým se nelíbil jako kandidát Matěj Stropnický, jehož navrhli zelení. Nakonec však náměstkem bude. Starostové ustoupili za místa ve výborech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Měli jsme na výběr, že buďto budeme trvat na svém zásadním odporu vůči levicovosti pana Stropnického, nebo bude koaliční dohoda. Po pravdě řečeno, máme-li postavit tyto dvě věci na misky vah, tak jsme skutečně usoudili, že pro komunální politiku jsou důležité spíš jiné postoje. Chtěli jsme, aby Pražané měli co nejdříve radu,“ řekla pražská šéfka STAN a budoucí radní pro životní prostředí Jana Plamínková.

Nejtěsnější většina

Koaliční smlouvu musí ještě podepsat zastupitelé koaličních stran. Mělo by se tak stát do pátečního poledne.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.

„Víme všichni, že je tady většina pouze jednoho jediného hlasu v zastupitelstvu,“ připomněl předseda klubu ČSSD Karel Březina. Podle něho se jedná o projekt, "jaký tady ještě nikdy nebyl“.

„Určitě se budeme snažit získat i více hlasů,“ řekla Krnáčová. Kdo by koalici podpořil, ovšem není jasné. Piráti chtějí být opoziční stranou, v opozici dále skončí ve volbách druhá TOP 09 i patrně primátor Tomáš Hudeček (bezp.), ODS a KSČM.

Rozdělení křesel v radě hl. m. Prahy
ANO
Veřejná správa, legislativa, protikorupční opatřeníAdriana Krnáčová
Finance a rozpočetEva Kisslingerová
Správa majetkuMichal Hašek
BezpečnostLibor Hadrava
Zdravotnictví a bydleníRadek Lacko
Trojkoalice
Územní rozvojMatěj Stropnický (SZ)
Životní prostředí, technická vybavenostJana Plamínková (STAN)
Kultura, památkyJan Wolf (KDU-ČSL)
ČSSD
Doprava, evropské fondyPetr Dolínek
Školství, sociální věciIrena Ropková
Sport a volný časbude řečeno v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám