Hlavní obsah

Premiér podržel ministra Němečka, ve vládě ho chce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nechystá změny ministrů své strany. Ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka kvůli sporu s ANO nevymění, řekl po jednání koalice. Podle Sobotky i šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka ve středu koaliční partneři „vrátili spor z osobní do věcné roviny”.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Sociální demokracie nepřipravuje změny ve vládě," řekl Sobotka. Dodal, že diskuse mezi jednotlivými členy vlády "se nebude odehrávat v osobní rovině" a přes média. Podle premiéra si koaliční partneři stěžovali hlavně na to, že předjednané věci ministr zdravotnictví dostatečně nebral v potaz či je nedořešil.

O věcné diskusi mluvil i Faltýnek. Podle něj se bude dál jednat o konkrétních věcech, které by měly zajistit transparentnost ve zdravotnictví. Výhrady hnutí ANO nechtěl upřesnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Nechceme navrhovat sociální demokracii nějaké konkrétní řešení. To je věc sociální demokracie. My jsme problém, který vznikl v rámci našeho hnutí, včera vyřešili. Ale tím nechceme dávat žádný návod sociální demokracii," uvedl Faltýnek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) se v úterý rozhodl odejít z funkce. Svou rezignaci oznámil ve středu. [celá zpráva]

Sobotka po koaliční schůzce novinářům řekl, že i jeho strana měla k fungování resortu dopravy výhrady, ale "nehrotila" je a nevzkazovala přes média.

Kmenové buňky i nemocnice

Dlouhodobý spor mezi ministrem zdravotnictví a Babišem se vyostřil minulý týden kvůli případnému proplácení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky, jimž hrozí amputace. Zprávu přinesla média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Němeček tvrdil, že o něm lžou a chtějí ho poškodit. [celá zpráva]

Babiš zase ministrovi zdravotnictví doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu a kritizoval ho jako bývalého ředitele ostravské nemocnice za tamní dřívější údajně předražené nákupy přístrojů. [celá zpráva]

Babiš fungování resortu zdravotnictví kritizoval už na jaře. Mluvil například o neprůhledných smlouvách se zdravotními pojišťovnami. Spekulovalo se i o tom, že by si ANO a ČSSD některé resorty vyměnily.

Němeček je tento týden na dovolené. Dnešního jednání vlády a následné schůzky koaličních stran se neúčastnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám