Hlavní obsah

Zeman: Gorbaněvský nemluví pravdu, rád se k propuštění politických vězňů vyjádřím

Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman se rád vyjádří k propuštění ruských politických vězňů, pokud mu Jaroslav Gorbaněvský, jenž ho k tomu vyzval, doručí jejich seznam. To se zatím nestalo. Zeman to řekl na tiskové konferenci v Ostravě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu před slavnostním předáváním státních vyznamenání

Článek

Zeman reagoval na středeční vyjádření jednoho ze synů zesnulé ruské disidentky Natalje Gorbaněvské. Ten se nechal slyšet, že jestliže Zeman „nedokáže říci ani jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, pak zřejmě, když posmrtně vyznamenával Natalji Gorbaněvskou, bylo to nepoctivé“. [celá zpráva]

Zeman už dříve vyjádřil pochybnosti nad existencí politických vězňů v Rusku. V tomto smyslu prý také bratrům Gorbaněvským odpověděl v dopise. Zároveň je ale požádal o zaslání seznamu vězňů, které považují za politické. „Až si ho prostuduji, rád se veřejně vyjádřím k jejich propuštění. Takže míček je naopak na straně bratrů Gorbaněvských,“ konstatoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Gorbaněvský, syn Natálie Gorbaněvské

„Pan Gorbaněvský nemluví pravdu,“ reagoval Zeman na středeční vyjádření Jaroslava Gorbaněvského. „Nechci použít expresivního výrazu, že lže, ale nemluví pravdu,“ vzkázal jednomu z bratrů, Jaroslavu Gorbaněvskému.

Oba bratři vyzvali českého prezidenta den po vyznamenání jejich matky, aby veřejně vyjádřil podporu politickým vězňům v Rusku. Ten místo toho v rozhovoru pro Český rozhlas vyslovil pochybnost nad tím, zda někteří lidé v Rusku, kteří sami sebe nazývají politickými vězni, ve skutečnosti politickými vězni jsou. Jako příklad uvedl členky punkové skupiny Pussy Riot, kterou označil za pornografickou skupinku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám