Hlavní obsah

Vláda pohřbila Nečasův druhý důchodový pilíř. Skončí v lednu 2016

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Druhý pilíř důchodového pojištění, který zavedla vláda Petra Nečase, skončí v lednu 2016. Rozhodl o tom ve středu kabinet Bohuslava Sobotky. Lidé by měli peníze, které do druhého pilíře vložili, získat zpět. Konkrétní opatření pro následný proces nyní řeší komise, která připravovala zrušení druhého pilíře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Vláda dnes rozhodla o zrušení druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016,“ řekl Novinkám Sobotka.

Druhý pilíř zatím funguje. Lidé v něm mohou od loňska ukládat tři procenta odvodů na vlastní spoření u penzijních společností, zároveň ale musí další dvě procenta přispět ze svého.

Nevýhodný pro většinu občanů, soudí Sobotka

Sobotka označil druhý penzijní pilíř za jeden z velkých omylů Nečasovy vlády. „Bývalý ministr Jaromír Drábek prosadil spuštění druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti,“ prohlásil.

„Vstup do druhého pilíře se ukázal jako zcela nevýhodný pro většinu občanů. Mizivý zájem veřejnosti o vstup do tohoto systému spoření dokazuje, že šlo od první chvíle o slepou uličku a nesmyslný krok,“ dodal.

Druhého pilíře využilo přes 83 tisíc lidí. Uložené peníze by se jim podle návrhu měly vrátit do konce roku 2016. Lidé se sami rozhodnou, zda budou chtít úspory vrátit poštou, na účet nebo převést do třetího pilíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám