Hlavní obsah

Poslanci hasí průšvih s platy soudců

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zatímco politici se přou, o kolik si zvýší od příštího roku své platy, soudci mají skutečný důvod k nervozitě. Pokud se totiž parlament nerozhoupe a do konce roku neschválí zákon, ke kterému ho tlačí Ústavní soud, pak soudcům hrozí, že nebude podle čeho jim platy vůbec spočítat. V justici tak vládne nejistota, protože soudci počítali s výraznějším růstem mezd.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Problém vznikl tak, že ÚS letos v létě zrušil od ledna 2015 platovou základnu pro soudce, ale vláda dosud nereagovala a návrh zákona k nápravě nepředložila. Ministerstvo spravedlnosti, z jehož rozpočtu jsou představitelé justice placeni, přitom po nálezu ÚS slibovalo, že s ministerstvem práce nové paragrafy zpracuje.

Pokud návrh projde, platy soudců vzrostou o šest až dvanáct tisíc korun podle délky praxe a zařazení k jednotlivým stupňům obecných soudů. Úměrně tomu porostou příjmy i státních zástupců, kteří mají nárok na devadesát procent soudcovských platů.

Resort spravedlnosti hned po nálezu ÚS upozornil, že si úpravy platů soudců a státních zástupců v roce 2015 vyžádají 770 ­mi­liónů korun, o které bude chtít navýšit svůj rozpočet.

„Protože jsme v době, kdy jsme dělali návrh zákona o platech ústavních činitelů, neměli ještě nález ÚS, nemohli jsme ho do textu zapracovat. Proto jsme se v koalici dohodli, že nejschůdnější cestou teď bude poslanecký návrh,“ řekla Právu ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Předseda podvýboru pro justici Radek Vondráček (ANO) proto předložil na poslední chvíli návrh, aby platová základna soudců (z níž se pomocí koeficientů počítají konkrétní platy podle praxe a zařazení) činila od ledna 2015 trojnásobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře za předminulý rok (ta v roce 2013 činila 23 674 korun).

Kolik berou soudci
Platy u obecných soudůnynípo zvýšení
okresního soudu do 5 let praxe56 80062 500
krajského soudu do 5 let praxe62 00068 200
vrchního soudu do 5 let praxe67 80074 600
okresního soudu s 15 lety praxe83 90092 400
krajského soudu s 15 lety praxe92 900102 300
vrchního soudu s 15 lety praxe103 200113 700
okresního soudu s 30 lety praxe97 400107 300
krajského soudu s 30 lety praxe107 800118 700
vrchního soudu s 30 lety praxe118 700130 700
Všichni soudci dále pobírají paušální náhradu ve výši 3600 korun, nově to má být 4000 Kč.
(V úvahu se podle zákona vždy bere údaj dva roky zpět. V tomto případě jde o rok 2013, kdy průměr dosáhl 23 674 korun, takže trojnásobek činí 71 022 korun.)

Vondráček při vědomí toho, že nějaký zákon vzniknout do konce roku musí, žádá schválení svého návrhu hned v prvním čtení. S textem seznámil i ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Vláda by se jím mohla narychlo zabývat dnes a Sněmovna by ho tak dostala na prosincovou schůzi.

Rychlá záplata má podporu

Pro svůj návrh, který nazval „záplatou“, Vondráček získal podporu všech stran v podvýboru a věří, že se poslanci na něm rychle shodnou.

Doufá v to i viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad. „Věřím, že to projde, abychom nebyli postaveni do nezáviděníhodné a nedůstojné situace, což není ve vztahu k soudcovskému stavu vhodné,“ řekl Právu. Připomněl stejnou situaci z roku 2011, kdy se o platech soudců a státních zástupců rozhodovalo dodatečně.

Také předsedu ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) překvapilo, že se řešením nezabývala vláda. „Ať se nám líbí, nebo ne, tak o platech soudců musíme rozhodnout. I kdybychom nerozhodli, tak stát stejně zaplatí trojnásobek a k tomu ještě navíc náklady řízení ve sporech, které mohou být až tři roky zpětně,“ upozornil Tejc.

Vondráček tvrdí, že vláda by měla pracovat na novém zákonu přijatelném pro všechny strany.

Podle něho není dobré, že platy soudců vzrostou, zatímco platy politiků oproti nim stagnují. „Dochází k tomu, že šéf krajského soudu má větší plat než ministr. Proto se nedivím, že v parlamentu bude kolem toho bouřlivá diskuse,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám