Hlavní obsah

Za zlomyslné volání padnou i statisícové pokuty

Právo, Stáňa Seďová

Vadí vám elektronická obchodní sdělení, zlomyslné e-maily od známých či obtěžující telefonáty? Za tyto přestupky hrozí pokuta až 200 tisíc Kč. Dostanou ji i ti, kteří volají z legrace na tísňovou linku nebo odešlou e-mail z cizí schránky, bez vědomí majitele. Dopustili se přestoupení zákona o elektronických komunikacích.

Foto: ZZS Praha

Ilustrační snímek

Článek

Ať už jde o žárlivou partnerku, zhrzeného milence, nebo vtipálky, kteří nahlásí člověka v bezvědomí a po příjezdu lékaře a sanitky se jen smějí, zákon jejich prohřešky trestá stejně – pokutami ve výši 100 i 200 tisíc korun.

„Zákon o elektronických komunikacích reguluje přenos signálů rádiem, optickými nebo jinými elektromagnetickými prostředky, včetně družicových sítí a pevných sítí. Fyzická osoba se podle něho dopustí přestupku například tím, že uskutečňuje zlomyslná volání, tedy aktivity pod vlivem alkoholu, ze msty, nebo šíří poplašné zprávy. Pokud takto volá na číslo tísňové linky, hrozí mu pokuta až dvousettisícová,“ řekl Právu advokát Ondřej Preuss.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nepovedený žert

Podobně se odehrál případ, který řešili záchranáři na konci minulého týdne v Praze. [celá zpráva]

„Volající mladík řekl, že jeho kamarád přestal dýchat. Dispečerka na místo ihned vyslala lékaře, posádku rychlé zdravotnické pomoci a inspektora provozu. Souběžně zahájila telefonicky asistovanou resuscitaci s volajícím. Ten dokonce do telefonu počítal stlačení hrudníku. Jenomže za tři minuty záchranáři na místě už nikoho nenašli, až na partičku mladistvých, kteří postávali nedaleko, popíjeli a smáli se,“ popsala situaci mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Mladík předstíral, že oživuje kamarádaVideo: ZZS Praha

Dispečerka však zavolala zpět na telefon, který použil mladík v údajných nesnázích, a záchranáři objevili ve výklenku krčícího se volajícího, který si z nich jen vystřelil.

Podle zákona o elektronických komunikacích však mladíka vyjde tento telefonát na statisíce korun.

Méně známé postihy

Taková pokuta nečeká jen na ty, kteří volají ze zlého úmyslu, ať už známým, sousedům, nebo na tísňové linky. Ale i na ty, kteří se rozhodnou být zlomyslní skrz elektronickou poštu. Stačí jen odeslat e-mail z cizí adresy.

„Přestupkem například je i to, pokud někdo použije adresu elektronické pošty pro odeslání zprávy třetím osobám bez souhlasu držitele této adresy. Tedy, když se zalogujete za svého známého, nebo k tomu použijete speciální program, a odešlete jeho jménem jakýkoliv e-mail, může to být hodnoceno jako přestupek, bez ohledu na obsah,“ vysvětlil méně známý postih advokát provozující server dostupnyadvokat.cz a dodal: „Může jít o zlomyslný e-mail, matoucí, ten který šíří poplašnou zprávu, ale i tolik diskutovaná nevyžádaná obchodní sdělení.“

Přestože zákon o elektronických komunikacích je platný od roku 2005, úprava těchto přestupků byla rozepsána v posledním ustanovení v roce 2011. České úřady jsou však v případě těchto provinilců stále spíše shovívavé.

Úřady jsou mírné 

„Podle mých informací úřady zatím většinou přistupují k poměrně nižším pokutám, než jim umožňuje zákon,“ dokládá ze své zkušenosti s těmito případy advokát Preuss.

Příslušný zákon zřizuje Český telekomunikační úřad a ten pak řeší jeho překračování.

„Každý měsíc obdrží ČTÚ desítky podobných podnětů. Vyjdeme-li z uzavřené statistiky za říjen, vedli jsme 22 správních řízení konkrétně za zneužití tísňového volání a ve 20 případech řízení skončila uložením pokut, a to v celkové výši 57 tisíc korun,“ sdělil redakci novinek.cz mluvčí Martin Drtina.

Reklama

Výběr článků

Načítám