Hlavní obsah

Obrana nakupuje jako banda idiotů, přiznal náměstek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mizernou pověst ministerstva obrany jako úřadu, který nedokáže nic poctivě nakoupit, přiživil v pondělí první náměstek ministra Jiří Borovec. Vzápětí však dodal, že nové vedení resortu má recept, jak tuto pověst zlomit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany ČR Martin Stropnický (vepředu), zleva (vzadu) Bohuslav Dvořák, Jiří Borovec, Tomáš Kuchta, Daniel Koštoval.

Článek

Ministerstvo chce v příštím roce vypsat zakázku na dodavatele datové a hlasové sítě. Pozvalo proto české i zahraniční IT firmy do hotelu DAP v Praze na tzv. průmyslové dny, kde chce společnostem sdělit veškeré podrobnosti o připravované zakázce a na oplátku se dozvědět, jak na chystaný obchod nahlížejí odborníci.

„Průmyslové dny, které tu pořádáme, jsou trnem v oku i některým našim zaměstnancům uvnitř resortu, protože někomu rušíme jeho kruhy a šlapeme na jeho penězovody. A my po nich budeme šlapat, protože nakupujeme jako banda idiotů a nakupujeme věci předraženě,“ prohlásil Borovec.

Dorazili zástupci 27 firem. Podle náměstka by otevřený způsob komunikace mohl narušit staré vazby. „Byla doba, kdy ministerstvo obrany bylo známo tím, že se tady dá dobře dohodnout se zadavatelem, že se dá dobře dohodnout s tím, kdo píše specifikace, aby se to napsalo někomu na tělo,“ uvedl Borovec.

Náměstek měl na ministerstvu doposud na starost hlavně finance. Od začátku listopadu ho ministr Martin Stropnický (ANO) přesunul na post náměstka pro vyzbrojování.

Technika stará přes dvacet let

Podle informací Práva Stropnický očekává, že Borovec pohne s některými problémovými zakázkami, např. s nákupem balistických vest nebo s nepovedenou zakázkou na stejnokroje.

Borovec zástupcům IT firem také sdělil, že jsou si vědomi toho, že výběrové řízení se nebude líbit jak firmám, které pro armádu datové a hlasové služby zajišťují, tak i některým lidem na ministerstvu.

Podnikatelům řekl, že za ministerstvo slibuje vypsat férovou a transparentní soutěž a po společnostech zase chce, „aby neuplácely a nevodily jejich zaměstnance“.

Výrobkům už schází součástková základna

Podle plukovníka Zbyňka Hubálka, který na generálním štábu připravuje zakázku na datovou síť už několik let, je současný systém už značně zastaralý.

„Většina výrobků, které provozujeme, už nemá součástkovou základnu,“ uvedl plukovník Hubálek.

Dodal, že většina techniky je stará přes dvacet let. Mají i zařízení, jichž výrobce už dvanáct let armádě neposkytuje servis.

Vítězná firma by měla armádě dodat nejen novou techniku, jako jsou nové rozvody sítě, ústředny a počítače, ale i nový software.

Podle Hubálka by samotná modernizace sítě měla vyjít na 500 až 600 miliónů korun, i když doufají, že otevřené řízení by mohlo cenu zakázky podstatně snížit.

Další desítky miliónů korun ročně bude obrana platit za provoz a servis sítě. Celková hodnota kontraktu může dosáhnout miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám