Hlavní obsah

Dienstbier odsoudil členy ČSSD ochotné ke spolupráci s DSSS

Aktualizováno

Podle ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera členové ČSSD v Duchcově, kteří uzavřeli na radnici koalici s ultrapravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), porušili program ČSSD a nebyli ve skutečnosti sociálními demokraty. Dienstbier to uvedl v pořadu Partie na Prima Family.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Mrzí mě, že se našel sociální demokrat, který byl ochoten jednat s DSSS. Kdo je sociální demokrat, by měl odmítat nenávist, ctít práva všech lidí, lidskou důstojnost pro všechny. Je pro mě nepřijatelné jednat s DSSS,“ řekl Dienstbier a dodal: „Je to exces, který mě mrzí, ale nemyslím si, že je to něco, co by symbolizovalo sociální demokracii.”

Se zrušením duchcovské buňky ČSSD souhlasí: „Je to řešení.” Postavil se ale proti tomu, aby bylo přijato usnesení zakazující spolupráci s extremisty, jako je bohumínské.

„Takové usnesení nemají cenu, já považuju něco takového za samozřejmost, jestliže máme nějaký program, nemohou naši členové popírat program,“ podotkl.

Duchcov není první vlaštovkou

Ministr také zmínil nebezpečí extremismu: „Já si nemyslím, že Duchcov je první vlaštovkou, vidíme tady spousty příkladů netolerance a nenávisti. Vidíme případy netolerance i u stran hlavního proudu na celém spektru.“

Dodal přitom, že „Dělnická strana sociální spravedlnosti, která je hlavním představitelem šíření nenávisti, v komunálních volbách zcela propadla“. Uvedl také, že zástupci DSSS, kteří byli zvoleni v Krupce, ”byli později vyloučeni z této strany, protože byli na zastupitelstvu vtaženi do řešení problému a nebyli dostatečně extrémní pro stranu, za kterou byli zvoleni“. U svého vyjádření ale zdůraznil, že to mělo být v tomto duchu a ne nutně přesně tak, jak to říká.

„K tomu mohu za DSSS uvést, že naši bývalí zastupitelé v Krupce, Holešinská a Vojáček, nebyli vyloučeni, nýbrž sami a dobrovolně z DSSS odešli,“ kontroval následně v prohlášení Jiří Štěpánek, výkonný místopředseda DSSS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám