Hlavní obsah

Mynář zpochybnil bezpečnost vládní letky. Nedbalost si nikdo nedovolí, vysvětluje mu armáda

Novinky, jas

Cesta prezidenta Miloše Zemana z návštěvy Číny, při níž využil letoun pronajatý soukromými společnostmi PPF a J&T, byl podle hradního kancléře Vratislava Mynáře menším rizikem než návrat vládním speciálem. Mynář ve čtvrtek v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že let vládním strojem by s plánovaným mezipřistáním v mongolském Ulánbátaru mohl být komplikován technickými problémy. Ministerstvo obrany se proti tomu důrazně ohradilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Mezipřistání v Ulánbátaru, v Mongolsku ve vší úctě mohlo dopadnout jakýmkoli technickým problémem,“ konstatoval Mynář v rozhovoru.

„Vládní letka je v nejlepším stavu, protože nikdo by si nedovolil něco zanedbat, když převáží na palubě státníky,“ odmítl obavy z možných problémů mluvčí resortu Petr Medek.

Připomněl, že oba airbusy, kterými letka disponuje, mají za ideálních podmínek dolet 8500 kilometrů a byly tak schopny trasu absolvovat i bez mezipřistání, ale vzhledem k bezpečnosti bylo rozhodnuto letět s mezipřistáním.

„Žádný pilot si netroufne s prezidentem na palubě letět takhle, řekněme, nadoraz,“ připomněl Medek, podle něhož je vždy na zvážení pilotů, jak let proběhne.

Prezidentská kancelář pochopitelně byla obeznámena s tím, že cesta bude s mezipřistáním, a mohla tomu uzpůsobit harmonogram celé cesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám