Hlavní obsah

Cizinci už trestům za dopravní přestupky neutečou

Právo, Jiří Novotný

Závažnější dopravní přestupky loni v Česku spáchalo přes 50 tisíc zahraničních řidičů, trestu se ale mnozí z nich vyhnuli. Změnit tento neutěšený stav má novela zákona o silničním provozu, která nabyla účinnosti právě v pátek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do českého právního řádu novela převedla směrnici EU o usnadnění přeshraniční výměny informací o dopravních deliktech. Skončí tak dosavadní praxe, kdy nešlo majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky.

Cizí státní příslušníci totiž nemuseli na české výzvy a žádosti odpovídat a valná většina jejich přestupků zůstávala nepotrestána.

Formulář v rodném jazyce motoristy

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla se ovšem bude týkat jenom vybraného okruhu přestupků. Překročení povolené rychlosti, nepoužití bezpečnostních pásů a u motorkářů nebo cyklistů ochranné přílby, nezastavení auta na patřičný signál, telefonování za jízdy, použití zakázaného jízdního pruhu a jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Že jde o závažný problém, dokumentuje statistika ministerstva dopravy. Podle ní se zahraniční řidiči dopustili téměř desetiny všech přestupků odhalených v rámci bodového systému postihu neukázněných motoristů. Přímými účastníky nehod bylo loni 5147 vozidel, která nejsou registrována v ČR.

A jak to teď bude vypadat v praxi? „Cizinci zašle příslušný obecní úřad v jeho rodném jazyce informační formulář, v němž uvede, jakých provinění proti pravidlům dopravy se v ČR dopustil. Ještě podrobnější informace bude obsahovat vlastní oznámení o zahájení řízení, které posléze řidič dostane,“ vysvětluje ministr dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO).

Jak ujistil, obecní úřady si kvůli tomu nemusí najímat překladatele, protože formuláře v potřebných jazycích už ministerstvo dopravy (MD) připravilo.

Povinná výměna informací o řidičácích

Nová právní úprava rovněž reaguje na zprovoznění unijní sítě řidičských průkazů RESPER. Jejím prostřednictvím si členské státy budou povinně vyměňovat informace o řidičácích, které vydaly, vyměnily nebo zrušily. Výměnu těchto informací zajistí MD.

Další změna se týká autoškol, které dosud mohly pro výcvik adeptů řidičského průkazu používat pouze vozidla s manuálním řazením. Teď bude možné pro tyto účely široce využívat i auta s automatizovanými a poloautomatizovanými řadicími systémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám