Hlavní obsah

Praha 1 bude v pátek hlasovat o hazardu

Právo, Jan Martinek
Praha

Obyvatelé Prahy 1 budou v pátek rozhodovat o tom, zda chtějí mít na svém území herny. Místní referendum se bude konat 7. listopadu od 12 do 20 hodin v celkem jednadvaceti hlasovacích místnostech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Občané by v něm měli zodpovědět otázku „Souhlasíte s tím, aby Městská část Praha 1 učinila veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bodu 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a to na celém svém území.“

Hlasovat může každý, komu bude k pátečnímu dni 18 let. Náklady na referendum jsou zhruba milión korun.

„Vyhlásili jsme referendum, aby se občané měli možnost vyjádřit. V Praze 1 ale už funguje vyhláška, která herny nepovoluje. Pokud tady jsou, tak jim dobíhá povolení ministerstva vnitra,“ řekl Právu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Podle starosty není zákaz hazardu správná cesta

„Domníváme se, že kasina hotelového typu žádné zhoršení bezpečnostní situace na Praze 1 neznamenají. Navštěvují je především cizinci, ne občané na dávkách. Nicméně ať občané vyjádří svůj názor,“ řekl Lomecký, který v zastupitelstvu hlasoval pro vypsání referenda.

„Nedomnívám se, že absolutní prohibice je dobrá cesta,“ dodal starosta. Referendum o zákazu hazardu se už konalo v městských částech Praha 10, Praha 7 a Praha 8, ale také v Ústí nad Labem a ve Štětí.

Všechna referenda byla ale nakonec neplatná kvůli nízké účasti: podle zákona o místním referendu musí být účast aspoň 35 procent. Zakázat hazard v referendu se podařilo zatím pouze občanům obce Pasohlávky na Brněnsku. Některé městské části, jako například Praha 2, už herny z ulic vyhnaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám