Hlavní obsah

Na Ústavním soudu našli schránku s dokumenty z roku 1878

Právo, pko
Brno

Při dokončení stavby Zemského stavovského domu v Brně v prosinci 1878 ukryli stavebníci za závěrečný kámen schránku s dokumenty. V budově postavené pro potřeby moravského sněmu, kde nyní sídlí Ústavní soud, schránku v rámci stavebně-historického průzkumu po několika týdnech hledání odborníci našli a ve čtvrtek ji za přítomnosti pracovníků soudu a archivářů otevřeli.

Foto: Ústavní soud

Schránka ukrývala dokumenty přibližující stavbu budovy.

Článek

„Byly v ní uloženy například fotografie stavby včetně interiérů sněmovny i zcela unikátní fotografie z průběhu stavebních prací, fotografie modelů soch na atice, plány podepsané architekty budovy, seznam stavitelů a umělců podílejících se na stavbě budovy, dobový tisk a další dobové dokumenty z činnosti zemského sněmu a v neposlední řadě také zapečetěná skleněná dóza s dobovými mincemi,“ odkryla nalezené poklady mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Ústavní soud

V dukumentech byly uloženy například fotografie stavby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Všechny nalezené předměty nyní budou odborně ošetřeny a uloženy v Moravském zemském archivu. Příští rok pak budou kopie předmětů vystaveny přímo v budově soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám