Hlavní obsah

Další města mají nové primátory, ve Zlíně pokračuje Adámek, Ostravu povede Macura

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Novinky, alf, tom, den

Město Zlín má svého primátora. Zastupitelé jím ve čtvrtek dopoledne zvolili Miroslava Adámka z vítězného hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Nové primátory z hnutí ANO mají od čtvrtka Ostrava a Frýdek-Místek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nově zvolený primátor Zlína Miroslav Adámek (vlevo) si o přestávce zasedání zastupitelstva vyměňuje názory s opozičním lidovcem Miroslavem Kašným.

Článek

Adámek tak již druhé volební období stráví ve vedení zlínského magistrátu. Pro jeho zvolení hlasovalo 33 ze 40 přítomných zastupitelů.

„Je to velká důvěra a zodpovědnost. Čekají nás čtyři roky plné práce. Rozhodnutí, která zde děláme, mají přímý dopad na život obyvatel i celého města. Byl bych rád, kdybychom všichni pracovali jako tým a posouvali Zlín dopředu. Politikaření a osobní útoky, kterých jsme si v minulém volebním období za menšinové vlády užili dost, nikoho dopředu neposunou, a naopak nás budou otravovat,“ řekl primátor zastupitelům.

Zlínský magistrát po volbách vede dvoukoalice STAN a hnutí ANO 2011. V 41členném zastupitelstvu mají nadpolovičních 26 mandátů (STAN 18, ANO 8).  Komunální volby ve Zlíně vyhrálo hnutí STAN s 32 procenty.

Do opozice po volbách ke komunistům zamířili sociální demokraté a koalice KDU-ČSL/ Zlín 21. Poprvé ve dvacetileté historii se do zastupitelstva Zlína nedostali zástupci ODS, kteří dlouhé roky zlínský magistrát ovládali.

Noví primátoři i na severu Moravy

Po dlouhých povolebních peripetiích při koaličním vyjednávání se ve čtvrtek dočkali svého nového vedení i v Ostravě. Město povede padesátiletý ekonom a manažer Tomáš Macura (ANO).

„Děkuji za důvěru, kterou ve mně vkládáte. Slibuji, že udělám maximum, abych vás nezklamal. Chci nejen udělat něco pro Ostravu, ale i něco změnit v komunální politice. Přeji si být tím, kdo bude spojovat zastupitele v jeden tým, nechci hloubit příkop mezi koalicí a opozicí,“ řekl bezprostředně po svém zvolení nový ostravský primátor.

Boj o moc na ostravském magistrátu byl po volbách velmi náročný a plný emocí. V jednu chvíli to vypadalo, že Macura s celým hnutím ANO skončí v opozici. Nakonec se do opozice musel stáhnout Ostravak a ANO se dohodlo s ČSSD a lidovci.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít tato koalice sílu 31 hlasů. Do opozice zamířilo hnutí Ostravak, ODS a komunisté.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Budoucí první dva muži Ostravy: nastávající primátor Tomáš Macura (vlevo) a jeho 1. náměstek Lumír Palyza.

Po osmi letech, kdy stál v čele Frýdku-Místku primátor z ČSSD, usedl do primátorského křesla téměř šedesátitisícového města v Moravskoslezském kraji šestatřicetiletý Radim Vrbata z hnutí ANO. Protikandidáta neměl, jeho zvolení podpořilo 36 ze 43 přítomných zastupitelů. Dva noví zastupitelé hlasovali proti.

Jeho prvním náměstkem bude dosavadní primátor Michal Pobucký (ČSSD), dalšími se stali sociální demokraté Karel Deutscher a Pavel Machala, a Petr Gaj (ANO).

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Novým primátorem Frýdku-Místku se stal 36letý krajský předseda hnutí ANO v Moravskoslezském kraji Radim Vrbata (vpravo). Jeho prvním náměstkem Michal Pobucký (ČSSD).

„Je před námi spousta práce. Máme většinu v radě města, a tudíž máme nastavené všechny parametry tak, abychom prosadili všechny body našeho programu. Zaměříme se především na to, aby výběrová řízení byla opravdu transparentní. Z toho co jsem viděl v posledních dnech, je tady veliký prostor ke zlepšení,“ uvedl krátce po svém zvolení nový frýdecko-místecký primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám