Hlavní obsah

Piráti si po volebním úspěchu prověří desítky zájemců

Právo, Karolina Brožová

Úspěch ve volbách přitáhl k České pirátské straně pozornost nejen médií, ale i žadatelů o členství. Největší zájem vstoupit do strany mají lidé v Praze. Strana, která má prozatím jen kolem 400 členů, se však rozhodla každého nováčka nejdříve prověřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský

Článek

„Na poslední schůzi pražského krajského výboru jsem tak čtvrtinu lidí ani neznal. Probíhalo představování i grilování žadatelů. O víkendu jsem byl v Žatci a tam je situace podobná,“ řekl Právu bývalý šéf pirátů Ivan Bartoš.

Kolik žádostí strana dosud obdržela, vedení neeviduje. V celé republice jde podle všeho o desítky. „Zájem se zvedá po každých volbách a po těchto se zvedl víc. Asi už lidi poznali, že to není legrace,“ řekl Právu místopředseda pražské organizace Roman Kučera.

Schůze pirátů jsou otevřené, dorazit na ně může kdokoliv. Na tu poslední pražskou přišlo 52 lidí, mezi nimi šest, kteří se rozhodli podat přihlášku. Dřív, než je strana přijme, však projdou školením a pohovorem. „Zjistili jsme, že se k nám hlásí lidé, u nichž není žádoucí je mít. Třeba se k nám přihlásil člověk, který se chtěl dostat jen na kandidátku. Jeho bývalá strana ho umístila na nevolitelné místo,“ dodal Kučera.

Nejdřív makat!

„V Praze zájem vzrostl hodně. Nepřijmeme nováčky hned po jedné schůzce. Necháváme je zapojit. Nemáme striktní lhůtu. Podmínkou bude, aby se zúčastnili workshopu, kde se naučí pracovat se stranickým systémem. Vyberou si mentora, aby netápali,“ objasnil Právu Kučera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo politické strany Piráti

Díky novým členům vznikne v Praze 6 nové sdružení. Aby nováčci věděli, co je v partaji čeká, pořádá Viktor Mahrik z krajského předsednictva workshop, na kterém chce nové členy, ale i příznivce naučit pracovat s vnitrostranickým fórem a pochopit vnitřní poměry.

„Akce jsou motivovány zejména tím, abychom dokázali lépe organizovat dobrovolníky a nováčky,“ vysvětlil Právu. V ostatních krajích je zájem o členství menší. „V Olomouci máme dva žadatele v místním sdružení. V kraji je to šest až sedm lidí. Růst je, ale ne rapidní,“ dodal Vojtěch Pikal z olomouckého sdružení.

Paradoxně méně lidí se přihlásilo k pirátům v Mariánských Lázních, kde přitom strana v místních volbách vyhrála a měla by mít starostu. „Máme jednoho zájemce, kterého vezmeme. Ale zaznamenali jsme nové příznivce na sociálních sítích,“ řekl Právu místní lídr Ondřej Knotek.

Strana o velké přijímání členů zájem prý nemá. „Obecně piráti, a zvlášť zde, chtějí, aby k nám přišli lidé, kteří nejsou spojeni s žádnou kauzou. V Mariánských Lázních je to snazší. Často se tu lidé znají, alespoň z doslechu. Samozřejmě nesmí člověk dát na pomluvy. Snažíme se vybírat lidi tak, aby přišli sami. Být pirát znamená zapojit se a pracovat,“ dodal Knotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám