Hlavní obsah

Klaus: Havel chtěl zlikvidovat politické strany, aby vládli jeho kamarádíčkové

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exprezident Václav Klaus zkritizoval svého předchůdce ve funkci Václava Havla, protože prý usiloval o likvidaci politických stran. Ty podle Klause nakonec nepřežily „nemilosrdný atak“, a nahradily je v minulých letech nepolitické strany - nestrany. Klaus to prohlásil před studenty Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické během přednášky věnované 25. výročí listopadu 1989.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus ve středu opět kritizoval Václava Havla

Článek

„Politické strany prostě u nás díky své vlastní slabosti a svým chybám nepřežily ten nemilosrdný atak, který byl vůči nim už od doby Václava Havla veden, který prostě za každou cenu chtěl zlikvidovat politické strany, aby vládli jeho kamarádíčkové z nejrůznějších spolků,“ prohlásil Klaus před studenty.

Vadí mu, že se vytratily dobře definované politické strany a jejich místo zaujaly strany nepolitické. „V politice docházelo a dochází k posilování a nakonec v loňském roce k vítězství nestandardní politiky charakterizované vymizením ideových střetů a přeměnou politických střetů na osobní nepřátelství a zájmové konflikty, kde o ideje vůbec nejde. Patří k tomu i vznik a rostoucí síla nových, údajně či zdánlivě nepolitických stran, vlastně nestran,“ zhodnotil Klaus.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Patří k tomu i nastolení náhradních témat - zejména falešné moralizování, jehož vyvrcholením je ve světě asi bezprecedentní hra o korupci, nebo hra na korupci, která se u nás rozvíjí a rozehrává způsobem neznámým ve zbytku světa,“ dodal.

Havel v čele elitářských skupin

Havla pak zmínil ještě jednou. Na dotaz jednoho ze studentů, zda zemi netrápí absence elit, prohlásil, že po roce 1989 on a jeho spolupracovníci sváděli souboj „s elitářstvím jisté skupiny lidí vedené našimi takzvanými kulturními elitami v čele s tehdejším prezidentem republiky“.

Klaus také studenty varoval, že komunismus v roce 1989 nebyl poražen, ale pouze se rozpadl. Porovnávat současnou situaci se situací listopadu 1989 se zdráhal, neboť prý nechce srovnávat nesrovnatelné. „To je neporovnatelné a o tom, že jsme nekonečně dále, nemá vůbec smysl hovořit,“ uzavřel debatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám