Hlavní obsah

Sobotka proti Dienstbierovi: Jako prvního místopředsedu ho nechci

• Aktualizováno
Právo, rsk

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by chtěl, aby se prvním místopředsedou sociální demokracie stal ministr vnitra Milan Chovanec. Právu to sdělil v reakci na to, že ministr pro legislativu Jiří Dienstbier oznámil svoji kandidaturu na druhého muže ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Článek

„Na pozici prvního místopředsedy ČSSD bych rád viděl Milana Chovance. Je to týmový hráč, sociální demokracii nerozděluje, ale spojuje, a mohu počítat s jeho pomocí při potřebných reformách, které chci v ČSSD prosadit,“ sdělil Právu Sobotka.

Podle dřívějších informací chce na post prvního místopředsedy kandidovat právě Chovanec, který sehrál klíčovou roli loni při tzv. lánském puči, i další z tehdejších „pučistů“, poslanec Jeroným Tejc.

ČSSD potřebuje hlubší změny, tvrdí Dienstbier

Dienstbier na dotaz, zda ho Sobotkova reakce nezamrzela, odpověděl: „Je to jeho rozhodnutí, já k tomu nemám co dodávat. To ale rozhodně není výraz nepodpory nebo neloajality.“

Dienstbier řekl Právu, že se rozhodl kandidovat na prvního místopředsedu na základě ohlasů z několika konferencí, kde jeho nápad získal podporu. „Kandidatury bych chtěl využít k debatě, kam by měla kráčet sociální demokracie a jak provést reformu strany. Zejména mi jde o to, aby členové mohli reálně rozhodovat o složení a pořadí kandidátek a aby to nebyla jen formalita,“ podotkl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD)

„Moje kandidatura mi dá příležitost mluvit o řadě věcí, což je důležitější, než kdo bude zastávat kterou funkci,“ doplnil Dientsbier s tím, že aby ČSSD byla věrohodná, musí provést hlubší změny, pracovat na strategických prioritách a vytvořit kompletní program pro aktuální společenské problémy.

Tejc na Dienstbierovu kandidaturu reagoval pro Právo slovy: „Každý má právo kandidovat. Čím větší výběr, tím lépe pro delegáty sjezdu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám