Hlavní obsah

Prezident se chtěl přiblížit světu svých odpůrců, říká Hrad o vulgaritách

Vulgárními výroky, které zazněly v nedělních Hovorech z Lán, které přenášel Český rozhlas Radiožurnál, se chtěl prezident Miloš Zeman přiblížit myšlenkovému světu svých odpůrců a ukázat na pokrytectví, s nímž jsou sprostá slova u jiných politiků akceptována. V pondělí to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman v tradičních Hovorech z Lán pro Český rozhlas

Článek

"Pan prezident se chtěl užitím těchto jadrných výrazů přiblížit myšlenkovému světu svých odpůrců, kteří jsou velmi shovívaví k výrazivu u některých jiných politiků," řekl Ovčáček. Tvrdí, že v minulosti byly podobné výrazy považovány za "noblesní či případně roztomilé" a celospolečenskou diskusi nevyvolaly. V tom prezident vidí určitou míru pokrytectví, míní mluvčí.

"Možná je dobře, že nyní tato společenská diskuse vzniká, a bude jedině dobře, bude-li uznáno, že takové vyjadřování není vhodné ani u lidí, u kterých bylo doposud akceptováno," dodal Ovčáček.

Poznamenal také, že věty prezidenta jsou podle něj vytrhávány z kontextu.

Zeman odkazuje na Schwarzenberga

Zeman v pořadu opakovaně použil vulgarismy s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Pražská kavárna má ráda pana Schwarzenberga, tak jsem se chtěl vlísat do přízně pražské kavárny," řekl v Hovorech z Lán jako zdůvodnění vulgarismů Zeman. Sprostá slova vyslovil také v souvislosti s ruskou hudební skupinou Pussy Riot nebo služebním zákonem.

Schwarzenberg ocenil, že je pro Zemana inspirativní, nicméně odmítl jeho hrubé výrazy na adresu žen. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám