Hlavní obsah

Vláda pošle k vybuchlému muničnímu skladu stovku vojáků

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Stovka vojáků začne v příštích dnech hlídat areál, ve kterém v polovině října explodoval muniční sklad a kde nadále dochází k menším výbuchům. V pondělí o tom rozhodla vláda.

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Článek

„Vláda dnes rozhodla o tom, že policisty posílí 100 vojáků Armády ČR,“ informoval po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Vojáci mají zejména dohlídnout na to, že se do areálu nedostanou nepovolaní lidé. „Primárně je to dnes o tom, že armáda pomůže policii v ostraze,“ doplnil ministr vnitra Milan Chovanec.

Vojáci by podle něj měli být nasazeni do týdne a měli by vytvořit smíšené hlídky s policisty.

Oblast musí vychladnout

Areál je stále nebezpečný, do centra výbuchu mohou zatím pouze pyrotechnici. Ministr obrany Martin Stropnický uvedl, že místo postupně vychládá. V sobotu prý nedošlo k žádnému výbuchu, v neděli proběhlo několik menších explozí. Místo prý zatím není možné hasit, ale čeká se, až vychladne.

Chovanec prohlásil, že teprve sedm dní poté, co přestanou samovolné výbuchy, bude možné začít odvážet uskladněný materiál. S přepravou munice by mohla pomoci armáda. Zatím byly vyzvány některé další firmy z areálu, aby se připravily na převoz svých skladů.

Odvoz munice může podle Chovance trvat měsíce. Podle premiéra pak vláda bude jednat s místními samosprávami o tom, jak s areálem do budoucna naložit.

Až 15 tisíc tun munice

Zatím není jisté, kdo nebo co požár a následné exploze způsobilo. Podle Chovance se policie zabývá možností úmyslného obecného ohrožení, vzhledem k situaci na místě ale podle něj zatím nelze dospět k jednoznačnému závěru.

Premiér Bohuslav Sobotka se nicméně podivil nad tím, že v areálu měly soukromé firmy uskladněno až 15 tisíc tun munice. V celé republice podle něj existuje kolem tří tisíc subjektů skladujících munici. Na ně si bude chtít vláda nyní posvítit, aby předešla podobným událostem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám