Hlavní obsah

Sedláčkovo gesto s mikinou byla hloupost, kritiku si zaslouží, řekl Zeman

Gesto režiséra Roberta Sedláčka, který na Pražském hradě převzal státní vyznamenání oblečený v tričku a sportovní mikině, označil prezident Miloš Zeman za hloupost. Za oceněním si stojí, neboť prý Sedláček, podobně jako další oceněný Filip Renč, má za sebou hodnotné dílo. Řekl to v nedělních Hovorech z Lán.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Režisér a scenárista Robert Sedláček (vpravo) přebírá od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy.

Článek

"Myslel jsem si, že Robert zřejmě trpí nějakým traumatem nebo komplexem, který ho nutí zviditelnit se za každou cenu. Myslím, že teď to schytává a zaslouží si to," řekl na Sedláčkovu adresu.

Kritikům vzkázal, ať nechají na prezidentovi, koho vyznamená. "Vždyť na obrazovce České televize téměř každý den běží nějaký jejich (Renčův a Sedláčkův) produkt," uvedl prezident. "Nesmyslná představa", že autory ocenil medailí za zásluhy za tříminutový spot nebo půlhodinový oslavný dokument, je podle Zemana "výplodem zběsilé pražské kavárny".

Prezident připomněl, že vyznamenal také Miroslava Zikmunda, který podepsal petici odmítající Zemanův postoj k Rusku. Ocenění mu podle prezidenta náleží za jeho celoživotní dílo, a ne za to, jakou petici podepsal.

Němec ocenění už nedostane zpět, míní Zeman

"Pouze žádám, aby podobně jako prezident měl právo vyznamenat i své odpůrce, měl právo vyznamenat i lidi, kteří ho někdy podpořili. Ale nikoli za to, že ho podpořili," uvedl. Dodal, že režisér Jan Němec, který se rozhodl své dřívější vyznamenání na protest proti Zemanovým krokům vrátit, už nikdy ocenění nedostane zpět, protože se ho dobrovolně vzdal.

Prezident se také vyjádřil k výrokům ohledně dalších oceněných. "Nechte na vůli prezidenta, koho vyznamená a koho ne," reagoval na to, proč mezi oceněnými ze skupiny takzvaných sedmi statečných z roku 1968 byla pouze Natalja Gorbaněvská. Reagoval také na prohlášení syna vyznamenané Jaroslava Gorbaněvského, který medaili přebíral. Ten Zemanovi vzkázal, že musí Moskvu vyzvat, aby propustila politické vězně. Zeman v reakci odsoudil existenci politických vězňů v jakékoliv zemi včetně Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám