Hlavní obsah

Zákonodárství a Mír se vrátily na Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alegorické ženské sochy představující Básnictví, Mír, Zákonodárství, Štěstí, Vlastenectví a Vědu se o víkendu vrátily na své místo na průčelí budovy Ústavního soudu (ÚS) v Brně. Kopie původních děl silně poškozených vichřicí před šesti desítkami let umístila na podstavce těžká technika.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Těžká technika umístila sochy na jejich místa na průčelí Ústavního soudu.

Článek

Obnovou sochařské výzdoby současně odstartovala velká rekonstrukce budovy ÚS, která by měla vyvrcholit opravou historické sněmovny.

„Původně jsme měli v plánu, že se sochy budou opravovat současně s fasádou, ale nakonec jsme je museli vzhledem k jejich havarijnímu stavu sejmout dřív. Po dohodě s památkáři se nakonec původní originály nahradily kopiemi, které jsou umělecky zdařilejší než původní díla, která byla po poškození vichřicí v padesátých letech opravena spíše zednicky,“ řekl Právu generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Těžká technika umístila sochy na jejich místa na průčelí Ústavního soudu.

Sochařskou budovu někdejšího Zemského sněmu vystavěnou v letech 1875-78 podle projektu Antona Heffta a Roberta Raschka mají na svědomí vídeňský sochař Josef Schönfeld a brněnský umělec Josef Tomola.

V květnu roku 1954 byly figury poškozeny vichřicí, kdy odpadly části soch na ulici, jejich oprava následující rok se však moc nepovedla. Během několika posledních let se na sochách začaly objevovat praskliny a postupně odpadávaly části skulptur. Správa ÚS proto sochy musela zajistit sítěmi, aby odpadávající kusy neohrožovaly chodce.

Originály soch budou převezeny na ÚS a uskladněny. „Dvě sochy určitě necháme zrestaurovat a poté je vystavíme v prostorách soudu. Co bude se zbývajícími deseti, v tuto chvíli netušíme. Bude záležet na financích i na tom, jestli budou vůbec ve stavu, kdy by restaurace byla možná. Sochy jsou totiž zhotoveny z velmi jemného vápence, který se bohužel velmi drolí,“ povzdechl si Pospíšil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Těžká technika umístila sochy na jejich místa na průčelí Ústavního soudu.

V příštím roce by se měla budova soudu dočkat oprav sklepů, které se potýkají s vlhkostí. Poté by mělo být přikročeno k rekonstrukci fasády a nakonec i k opravě historické sněmovny, kde v časech monarchie zasedal Moravský zemský sněm.

„Toho se dočkáme ale asi až v roce 2017 nebo 2018. Při opravách bude záležet i na požadavcích památkářů, kteří jsou často velmi maximalističtí,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám