Hlavní obsah

Poslanci se pohádali, Sněmovna o dětských skupinách opět nerozhodla

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ani na druhý pokus se poslanci nedostali k rozhodujícímu hlasování o návrhu zákona o dětských skupinách. Páteční jednání poznamenala hádka předsedů klubů, načež šéf Sněmovny schůzi těsně před hlasováním přerušil do příštího úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Bartošek, Marian Jurečka, Pavel Kóváčik, Petr Gazdík a Vojtěch Filip během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Poslanci jednali o dětských skupinách od 11 hodin, přičemž ale tento bod dvakrát přerušily napevno zařazené body. Poslanci se tak k projednávání dostali znovu až před 14. hodinou, kdy obvykle páteční schůze končívají. Vojtěch Filip, který schůzi řídil, ale nechal zákonodárce, aby pokračovali v jednání.

Dlouho však debata netrvala. Krátce po 14. hodině šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura požádal o dvouhodinovou přestávku na jednání klubu, aby si poslanci ODS ujasnili svůj postoj. V žádosti jej podpořil také předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a podporu avizovali i komunisté. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák ale namítl, že opozice zneužívá institutu přestávky.

Přetahovanou tak muselo vyřešit až grémium Sněmovny, které si vzalo několik minut na poradu a nakonec rozhodlo o ukončení rozpravy a přerušení schůze do příštího úterý.

Opozice zkritizovala postup vlády

Poslanci tak konečné rozhodnutí o zákonu, které se do Sněmovny vrátilo po vetu prezidenta Miloše Zemana, znovu posunuli. Poprvé měli o vetovaném zákonu rozhodnout minulý pátek, tehdy ale koalice nebyla jednotná, a tak se vládní strany dohodly na přesunutí bodu na tento týden.

Do té doby si koalice ujasnila postup v rámci kontroverzní normy, která stanovuje pravidla pro provoz alternativních předškolních zařízení, čímž podle kritiků může ohrozit fungování tzv. lesních školek. Vládní strany se dohodly, že společně přehlasují prezidentské veto, aby zákon začal platit. Ale hned poté připraví novelu, která existenci lesních školek ochrání. Zejména zavedením dobrovolné registrace mezi předškolní zařízení.

Opozice během diskuse protestovala proti tomu, že se má přijmout norma s tím, že ji bude potřeba okamžitě novelizovat.

„Nemusíme tady schvalovat paskvily a pak možné novely,“ řekla například poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Její kolega z poslaneckého klubu Jan Farský apeloval na to, aby se přijala rovnou kvalitní předloha, neboť se může stát, že pro schválení následné novely už nebude vůle k nové normě.

Reklama

Výběr článků

Načítám