Hlavní obsah

Vláda má páku na Hrad při udílení řádů. Ale mlčí

Právo, Jan Rovenský
Praha

Na prezidenta Miloše Zemana se za výběr některých z třiatřiceti lidí, jimž 28. října udělil státní vyznamenání, snesla vlna kritiky. Jenže řada kritiků tak trochu plakala na špatném hrobě, protože Zemanův výběr musel podle ústavy spolupodepsat i premiér Bohuslav Sobotka. Ten ale Právu řekl, že ho nenapadlo prezidentův seznam zpochybnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu před slavnostním předáváním státních vyznamenání

Článek

„Státní vyznamenání uděluje 28. října prezident. Jeho výběr jako premiér respektuji a nepokládal bych za moudré a důstojné se o jménech dohadovat. Většina lidí navržených k ocenění mi dokonce udělala upřímnou radost,“ sdělil ve čtvrtek premiér Právu.

V debatě týkající se konkrétních jmen a jejich vztahu k Zemanovi však zůstala stranou ústava, respektive článek 63, kde se jasně praví, že i prezidentovo rozhodnutí propůjčit a udělit státní vyznamenání „vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády“.

Stejně tak zůstala pozapomenuta i pasáž, že za kontrasignované rozhodnutí prezidenta odpovídá vláda. Podle informací Práva debata nad vyznamenanými na jednání kabinetu neproběhla.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Režiséři Filip Renč (vlevo) a Robert Sedláček (vpravo) obdrželi od prezidenta Miloše Zemana 28. října na Pražském hradě Medaili Za zásluhy. Sedláček vzbudil pozdvižení, neboť na slavnostní událost dorazil ve flísové mikině a červeném triku.

„Zasahovat jen v případě excesů“

Sobotka na dotaz, zda při podepisování seznamu jmen pro řády a medaile hrála roli skutečnost, že politickou odpovědnost ponese on, potažmo vláda, řekl, že platí, co již uvedl. Tím se tedy vlastně postavil za prezidentovo rozhodnutí.

Odborník na ústavní právo Jan Wintr řekl Právu, že kontrasignace prezidentových rozhodnutí nejsou jen formální záležitostí. „Takové rozhodnutí podle ústavy nelze vydat bez spolupodpisu předsedy vlády, protože je to vláda, která pak nese politickou odpovědnost,“ uvedl s tím, že se premiér při jakékoli kontrasignaci může rozhodnout, že podpis nepřipojí.

„Podle mě by bylo neblahým posunem výkladu ústavy, kdyby se kontrasignace začaly chápat jako pouhé formality, jak (Nečasova) vláda naznačovala už u loňské (Klausovy) amnestie. Na druhou stranu si umím představit, že předseda vlády bude chápat svoji roli tak, že v zásadě vyhoví prezidentovým návrhům, s výjimkou excesů,“ dodal Wintr.

Dienstbier: Nemůže to být formální záležitost

Podobného názoru je i ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). „Premiér má možnost zasáhnout, to je smyslem kontrasignace. Navíc za kontrasignované úkony vláda přebírá politickou odpovědnost podle ústavy. Nemůže to tedy být formální záležitost,“ řekl Právu.

Dienstbier ale rozumí praxi, že by u vyznamenání měla vláda být spíše zdrženlivější. „V případě vyznamenání bude logická tendence spíše respektovat prezidentův výběr i vzhledem k tomu, že vláda v tomto procesu hraje jinou roli, protože je jedním z navrhujících subjektů,“ doplnil.

Zeman pokračuje v tradici

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) řekl Právu, že by vyznamenání měli dostávat lidé, kteří pro zemi a národ něco zásadního udělali. Pro Zemanův výběr ale našel pochopení.

„Každý prezident v novodobé historii našeho samostatného státu vyznamenával lidi, kteří si to zasloužili, a lidi jemu blízké. Takže je to vlastně tradice, kterou zavedl Havel. Klaus v ní pokračoval a Zeman pokračuje,“ uvedl.

Návrhy na propůjčení nebo udělení vyznamenání předkládají prezidentovi Sněmovna, Senát a vláda, návrhy mohou také podat občané prostřednictvím těchto institucí nebo sami rovnou na Hrad.

Sira Nicholase Wintona například navrhl vyznamenat letos v červnu ministr zemědělství Marian Jurečka, cestovatele Miroslava Zikmunda Senát a Sněmovna zase zesnulou ruskou disidentku Nataliji Gorbaněvskou či spoluzakladatele Rakouskočeské společnosti Eduarda Haranta.

Na Zemana se snesla kritika za to, že medaile za zásluhy obdržela například zpěvačka Lucie Bílá, která prezidenta podpořila ve volbách, režisér Filip Renč, jenž pro Zemana natočil televizní spot, nebo scenárista a režisér Robert Sedláček, který je autorem dokumentu o Zemanovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám