Hlavní obsah

Vrbětice jsou jako sopka, prohlásil Chovanec. Stropnický povolá vojáky

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministři vnitra a obrany Milan Chovanec a Martin Stropnický zpravili po své návštěvě Vrbětic poslance o současné situaci na místě vybuchlého muničního skladu. Podle Chovance se epicentrum výbuchu chová jako sopka a vyvrhuje žhavé předměty. Stropnický ale ujistil, že zhoršení situace pravděpodobně nehrozí. Plánuje však nasadit armádu.

Foto: ČR Policie, ČTK

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia.

Článek

„Epicentrum je stále žhavé a toto epicentrum se chová jako sopka – občas vyvrhne nějaký předmět,“ informoval poslance ve Sněmovně Chovanec. Vyvržené předměty pak mohou podle něj zasáhnout některý z dalších skladů v areálu, varoval. „To je riziko, které tam existuje,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Chovanec jako hejtman Plzeňského kraje

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stropnický nicméně mírnil obavy: „Varianta eskalace je relativně malá,“ ujistil a dodal, že i díky dispozicím okolního terénu by neměli být bezprostředně ohroženi lidé žijící v okolí.

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Nasazení armády

O vybuchlém muničním skladu bude v pondělí jednat vláda. Tam se podle Chovance pravděpodobně rozhodne o nasazení armády, která má areál hlídat. V současnosti na místě působí zhruba stovka policistů a pyrotechniků, informoval.

Záběry pyrotechniků při zásahu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Firmy, které mají v areálu sklady, mají být pravděpodobně v pátek vyzvány, aby začaly vyklízet prostory. Pokud tak neučiní, bude se o to muset postarat stát. „Bude se postupovat tak, aby došlo do budoucna k vyklizení celého areálu,“ řekl Chovanec.

Záběr jedné z explozí ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Zopakoval podezření, že exploze nebyla samovolná. Těsně před výbuchem prý do areálu vstoupili dva muži. „Máme důvodné podezření, že to (výbuch) má souvislost s činností těchto dvou lidí,“ řekl ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám