Hlavní obsah

Poslanec chce zavést volby na dálku pro Čechy v zahraničí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Možnost hlasovat ve volbách na dálku pomocí pošty nebo datových schránek navrhuje lidovecký poslanec Ivan Gabal. V návrhu zákona, který předložil do koaličního jednání, takovou možnost požaduje pro Čechy žijící v zahraničí, a to pro volby do Europarlamentu, Sněmovny a ve volbě prezidenta. Gabal si od toho slibuje zvýšení volební účasti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ivan Gabal (za KDU-ČSL)

Článek

„Je zapotřebí překonat komunistický syndrom, že kdo se z této země vzdálí, nemá právo ovlivňovat její politické dění,“ konstatoval Gabal.

Vypracoval proto návrh zákona o distanční volbě, který by umožnil Čechům v zahraničí volit tzv. na dálku, a to korespondenční nebo elektronickou formou. Týkalo by se to voleb do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu nebo prezidentské volby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zákon pomůže všem, kteří pracují nebo studují v zahraničí. Svobodná možnost cestovat, studovat nebo žít v zahraničí by nás neměla omezovat v občanském právu volit. Obzvláště, když máme technologické předpoklady i gramotnost nové možnosti elektronické volby zvládnout a postupně zvyšovat podíl těch, kdo nové možnosti využijí,“ dodal Gabal.

Předpokládá, že se k němu koalice postaví kladně a předloží návrh jako vládní. Pokud by prošel Sněmovnou, měl by nový systém platit od ledna 2017, a proto by se podle něj volilo už v příštích volbách do Sněmovny.

Poslancům se nezdá elektronická forma

Poslanci jsou vůči Gabalovu návrhu spíše zdrženliví, panují mezi nimi zejména obavy z elektronické formy voleb. „Jsem programátor a jsem proti elektronickým volbám,“ řekl Novinkám předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj by takové hlasování mohlo přinést komplikace a mohlo by být nespravedlivé k starším lidem.

Naopak TOP 09 již sama podobný návrh připravila. „Už na jaře jsme jasně deklarovali náš záměr podobný zákon připravit a sami máme připravenou novelu zákona,” řekl Novinkám místopředseda strany Marek Ženíšek a uvedl, že korespondenční volbu podporuje, ale u elektronické má jisté pochybnosti. „S návrhem KDU-ČSL se budeme chtít ještě blíže seznámit, například u elektronické volby se obávám nákladů na zajištění tajnosti voleb,” uvedl.

Šéf komunistů Vojtěch Filip zase namítá, že pokud by se měla zavádět možnost elektronické volby, tak pro všechny občany ČR, ne jen pro ty, co žijí v zahraničí. „To je diskriminace těch, kteří tady trvale žijí,“ řekl Novinkám.

Jasná podpora ale nepanuje ani v rámci koalice. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek je pro, jeho protějšek z ČSSD Roman Sklenák spíše proti. „Rozhodně to má logiku,“ komentoval návrh Faltýnek s tím, že by zřejmě podpořil Gabalův návrh.

Naopak Sklenák váhá, a to opět kvůli elektronické podobě hlasování. „Můj názor je ten, že ještě doba nenastala, byť jsem přesvědčen, že jednou nastane. Ale v tuto chvíli si myslím, že by to přineslo víc komplikací než pozitiv,“ řekl Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám