Hlavní obsah

Tachov má koalici, s ČSSD a KSČM bude vládnout ANO

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční jednání v Tachově jsou u konce. Město povede trojkoalice ve složení ČSSD, KSČM a hnutí ANO. Právu informaci ve středu večer potvrdil lídr místní sociální demokracie a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček (ČSSD).

Foto: Petr Eret, ČTK

Rabínský dům v Tachově. Ilustrační foto

Článek

„Máme návrh na složení rady, ve které bude mít tři zástupce ČSSD, dva KSČM a dva hnutí ANO,“ řekl Právu po jednání Struček, který bude navržen na starostu. Místostarosty by se měli stát Václav Svoboda z KSČM a Jana Hrčková z ČSSD.

V tradičně levicovém Tachově lidé na koalici čekali ze všech okresních měst v Plzeňském kraji nejdéle. Problémem byla ochota některých stran jít do koalice právě s komunisty, kteří se sociální demokracií ve městě vládnou. Někteří politici si stěžovali na politikaření s tím, že kandidáti před volbami slibovali, že komunální politika je o lidech, nikoliv o stranickém dresu.

„Po volbách se ale bohužel začaly řešit stranické věci, kdo s jakou stranou může nebo nemůže do koalice. Lidi, o kterých se hovořilo, že nejsou problémem, najednou problémem byli kvůli stranické příslušnosti,“ dodal Struček. Jedním z takových lidí byl současný místostarosta Václav Svoboda z KSČM, který na kandidátce figuroval až na devátém místě. Voliči ho ale preferenčními hlasy katapultovali na první příčku.

Neuvolněný starosta

Jiří Struček už s koaličními partnery vyřešil i souběh dvou funkcí – náměstka hejtmana a starosty města. Vykonávání dvou placených veřejných funkcí mu totiž zakazuje kodex krajských zastupitelů. „V rámci koalice jsme se dohodli, že budu po přechodnou dobu neuvolněným starostou, zbylí dva starostové budou uvolnění,“ sdělil Struček.

Koalici v Tachově složily tři strany s nejvyšším ziskem hlasů v komunálních volbách. Ty vyhrála ČSSD (25,6 procenta hlasů), druhé skončilo hnutí ANO (17,6 procenta hlasů) a třetí KSČM (17,5 procenta hlasů). Trojkoalice bude mít v jednadvacetičlenném zastupitelstvu čtrnáct křesel. V opozici bude TOP 09, ODS a SNK za Tachov a Osady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám