Hlavní obsah

Prezident ušetří veto, Sněmovna smetla novelu o šumavském parku

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nebude muset vetovat novelu zákona o Národním parku Šumava, kterým pohrozil, pokud Sněmovna schválí tento senátorský návrh. Poslanci na středečním jednání tento návrh odmítli už v prvním čtení. Pro zamítnutí hlasovalo 93 ze 158 přítomných poslanců.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

V Poslanecké sněmovně se opět rozhořel spor o tom, jak naložit s Národním parkem Šumava. Poslanci senátní návrh, který počítá s rozšířením první zóny parku, řešili několik hodin. Přeli se i o to, kdo jak moc zná západočeské pohoří a kdo hájí zájmy developerů.

„Nic ideálního nedostaneme, protože těch znesvářených stran je příliš na to, abychom se dostali do ideálu,“ konstatovala poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Je to těžké téma, a kdykoli tady bylo projednáváno, vzbudilo velkou vlnu vášní,“ uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman hrozil vetem

Návrh počítal s rozšířením první zóny parku z 13 na 26 procent, přičemž 22 procent měla činit bezzásahová zóna. V ní ale měly být možné zásahy proti kůrovci.

Naopak v druhé zóně by podle novely bylo možné v některých případech stavět. Právě to se nelíbí ekologům a dalším kritikům, kteří tvrdí, že by se tak Šumava otevřela developerům. Také prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že pokud se první zóna národního parku nezmenší, novelu vetuje. Ministerstvo životního prostředí prosazuje zcela jiný zákon, který by zastřešil všechny národní parky.

Většina poslanců nakonec hlasovala pro zamítnutí zákona. Pro byla většina sociálních demokratů, poslanců ANO, část lidovců a všichni poslanci Úsvitu a TOP 09. Naopak ODS a komunisté se dožadovali propuštění návrhu do druhého čtení.

Bouřlivá debata

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát označil ve středu novelu za „jednu z ostudných kapitol dosavadní činnosti horní komory“ a coby člen petičního výboru připomněl, že petici proti tomuto zákonu podepsalo na 50 tisíc lidí. „Petiční výbor se ztotožnil s cíli této petice,“ řekl a navrhnul zákon potopit.

Podobně chtěl s novelou naložit předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, který prohlásil, že norma ve svém stávajícím znění nedává prostor divoké přírodě ve prospěch těžařských firem. Poslance ČSSD Václava Votavu, který navrhoval novelu propustit do druhého čtení, nařknul z toho, že lobuje za zájmy developerů. „Jestli za něco lobuji, tak lobuji za stanovisko Plzeňského kraje,“ ohradil se poslanec.

Poslanci se poté dohadovali o to, kdo jak zná národní park Šumava, kdo jej navštěvuje, a kdo nikoli.

Okamurův stranický kolega Jaroslav Holík zase pojal svou rozpravu o národním parku velmi zeširoka, když začal vyprávět o průběhu evoluce, až se dostal k tomu, jak se v současnosti likviduje zemědělská půda. „Současnou tvář naší země už milióny let řídí příroda a já si myslím, že to neřídí špatně,“ prohlásil. Zastánců senátního zákona se zeptal, zda budou schopni vysvětlit svým dětem, že jim přenechávají logistická centra a hypermarkety, ale nikoli pitnou vodu a čistý vzduch.

Brabec předloží novelu do měsíce

Ministr životního prostředí Richard Brabec při projednávání slíbil, že na vládu do měsíce předloží vlastní novelu zákona o ochraně přírody, která by měla řešit situaci ve všech českých národních parcích.

"Je to novela, která na jednu stranu zastřeší všechny národní parky, ale každý park bude vyhlášen v rámci toho zákona samostatně a bude mít ty své takzvané bližší ochranné pomůcky v novele individuálně," přiblížil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám