Hlavní obsah

Demonstranti z Rudého náměstí z roku 1968 odmítli pozvání na Hrad kvůli Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejen akademici, ale i dva demonstranti z Rudého náměstí roku 1968, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov, se odmítli zúčastnit slavnostního večera udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. V dopise, který má Právo k dispozici, vysvětlují, že se jim nelíbí ocenění Natálie Gorbaněvské in memoriam prezidentem Milošem Zemanem, jehož postoje jsou podle nich v rozporu s jejím odkazem.

Foto: Archiv Festivalu spisovatelů, Právo

Natalia Gorbaněvská, jedna z osmi lidí, kteří v srpnu 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci ČSSR.

Článek

„Nepovažujeme za možné zúčastnit se slavnostního večera k ocenění Natálie Gorbaněvské in memoriam. Nedávná vystoupení Miloše Zemana k špatně zamaskované agresi Vladimira Putina proti Ukrajině jsou neslučitelná s heslem 'Za vaši a naši svobodu', který Nataša přinesla na Rudé náměstí 25. srpna 1968,“ uvádí oba bývalí demonstranti v dopise.

„Svoboda je nedělitelná, je stejná pro Ukrajince, Čechy i Krymské Tatary. Pokud je zrazena na jednom místě, zrazena je všude,“ dodávají.

Anglista Viktor Fajnberg, v současné době pobývající v Praze, a fyzik Pavel Litvinov, který nyní žije v USA, uspořádali společně s Gorbaněvskou a dalšími pěti odvážnými lidmi 25. srpna 1968 na moskevském Rudém náměstí protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Zeman se dlouhodobě vyslovuje proti sankcím, které na Rusko uvalila Evropská unie a Spojené státy v souvislosti s vlivem Moskvy na konflikt na Ukrajině. Koncem září se Zeman zúčastnil na Rhodosu konference Dialog civilizací, kterou organizoval ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Český prezident tam mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám