Hlavní obsah

Koalice chce do dvou let zrušit druhý důchodový pilíř

Aktualizováno

Koalice chce ukončit druhý důchodový pilíř k 1. lednu 2016. Koalice počítá s tím, že peníze vložené do druhého pilíře se lidem buď vrátí v hotovosti, nebo se na základě jejich rozhodnutí přesunou do prvního pilíře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Lidé mohou přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Tuto možnost využilo ovšem jen 83 tisíc lidí.

Nynější koalice se zavázala, že druhý pilíř zruší. Návrh postupu připravila komise, v níž zasedají zástupci parlamentních stran, institucí a odborníci. Počítá se dvěma časovými variantami rušení.

V první by byl legislativní proces zkrácený, takže by do druhého pilíře lidé přestali posílat část odvodů už od ledna 2016. Podle druhé varianty by se všechny kroky odehrály o rok později. Koalice se po pondělním jednání kloní k rychlejší variantě rušení.

Koalice je pro rychlejší zrušení

"Dohodli jsme se na určitých parametrech, na základě kterých paní ministryně Marksová doplní svůj materiál během 14 dní, za 14 dní potom ten materiál měl by být již projednán a schválen na vládě, aby byly rozdány jasné úkoly z hlediska přijetí příslušných návrhů zákonů a ukončení druhého pilíře," řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Také hnutí ANO podle poslance Jana Volného trvá na tom, aby zrušení druhého pilíře přišlo co nejdříve. "Čím se to bude dále oddalovat, tím víc to stojí státní kasu a odčerpávají se peníze z prvního pilíře," uvedl Volný.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová má nyní dva týdny na to, aby doplnila příslušný materiál, poté ho projedná vláda.

Proti rušení se staví opoziční TOP 09 či ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám