Hlavní obsah

Česko terčem vydírání: Chceme peníze, jinak rozšíříme ebolu

• Aktualizováno

Ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že policie šetří vydírání státu šířením viru ebola na veřejných místech. Oznámil to náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Případ šetří Útvar odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a zdravotničtí experti. Podle informací Práva chtějí vyděrači získat peníze. V ČR se žádný případ nákazy ebolou nevyskytl.

Výhružky ebolou České republiceVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta uvedl, že případ je klasifikován jako vydírání a obecné ohrožení se sazbou až 12 let vězení.

Podle Šlachty používají pachatelé sofistikované metody komunikace a policie prozatím nechce zveřejňovat bližší informace. Hlavním cílem je podle policie šíření paniky. Požadavky vyděračů policie oficiálně nezveřejnila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Důvodem ke zveřejnění této informace je fakt, že vyděrači již tuto informaci předali médiím. Snaží se tak naplnit svoji další výhrůžku, vyvolat mezi obyvatelstvem paniku,” uvedl Šlachta.

Podle serveru tn.cz, který zveřejnil výhružný dopis, chtějí vyděrači milión eur. Peníze mají být zaslány ve formě bitcoinů ve třech splátkách.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil vydírání za hyenismus a zneužívání situace.

Šíření eboly v ČR je obtížné

Hlavní hygienik Vladimír Valenta doplnil, že podmínky v ČR zabraňují masivnímu šíření eboly.

„Získání viru, jeho transport i efektivní šíření jiným způsobem než přímým kontaktem s nemocným či jeho tělními tekutinami je vysoce nepravděpodobné. Klimatické i hygienické podmínky v České republice, úroveň epidemiologické práce i zdravotnického systému vylučují možnost masivního šíření eboly. Na jednotlivé izolované případy je Česká republika připravena,” dodal Valenta. Upozornil, že virus se šíří přímým kontaktem s nemocným nebo jeho tělními tekutinami.

„Jsme přesvědčeni, že Severní Amerika a západní Evropa mají velmi dobré zdravotnické systémy, takže je velmi nepravděpodobné, že v těchto místech uvidíme velkou epidemii,“ uvedl před pár dny šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Christopher Dye.

ČR zavedla už v minulých dnech kontroly na letištích. Cestující, kteří pobývali v posledních 42 dnech v Guineji, Libérii či Sieře Leone, musejí v Praze po příletu podstoupit základní epidemiologické vyšetření.

Letiště Václava Havla zavádí opatření proti EboleVideo: Novinky

Ve světě 5000 obětí

Krvácivou horečkou ebolou se nakazilo už více než 10 000 lidí, z nichž téměř 5000 lidí zemřelo. Většina nakažených je v západní Africe. Virus se rozšířil i do USA a Evropy, kde se ale podařilo nakažené vyléčit.

Proti ebole dosud neexistuje vakcína, v závěrečné fázi je ale nyní testování hned dvou látek a Světová zdravotnická organizace předpokládá nasazení stovek tisíc vakcín po Novém roce.

Za vydírání republiky 13 let

Česká republika se s vydíráním už několikrát setkala. V roce 2004 byl k 13 letům vězení odsouzen 51letý muž, který rok předtím povolil na Šumpersku dvanáct šroubů na železniční trati a po státu poté žádal patnáct miliónů korun. [celá zpráva]

V roce 2005 byl odsouzen podnikatel k dvouletému trestu s podmíněným odkladem na pět let za to, že vyhrožoval útokem na železnici a požadoval 20 miliónů korun. Dopisy s výhrůžkami zasílal na policejní prezidium. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

Ve stejném roce vyhrožoval 21letý mladík ministerstvu vnitra, že pokud nedostane pět miliónů korun, zabije nevinné lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám