Hlavní obsah

Končí trvanlivost většiny autolékárniček, posílat ty prošlé do Afriky se nevyplatí

– Praha
Novinky, Lukáš Silný

Řidiči v České republice musí opět po čtyřech letech vyměnit ve svém vozidle autolékárničku, která patří mezi povinnou výbavu. Motoristé tak budou opět muset sáhnout do peněženky a koupit si za zhruba 200 korun novou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Když končila platnost lékárniček v roce 2010, musely si odhadem zhruba čtyři milióny motoristů vyměnit svou autolékárničku. Mnozí z nich nevěděli, co udělat s tou starou, kterou většinou ani neotevřeli a materiál uvnitř je nepoužitý.

Na pomoc jim přispěchala Nadace ADRA, která staré a nepotřebné autolékárničky vybírala a posílala je do zdravotnického zařízení v keňském Itibo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nyní ovšem nadace nic podobného nechystá. „Dovážet autolékárničky je natolik ekonomicky nevýhodné, že akci letos znovu opakovat nebudeme,“ řekla Novinkám mluvčí nadace Kateřina Piechowicz.

„Pořízení materiálu, který obsahují autolékárničky, je na místě levnější, než je dovážet z České republiky,“ dodala Piechowicz.

Podobně se k věci vyjádřil i předseda Českého červeného kříže Marek Jukl. „V současné době nic neplánujeme, i když nápad je to jistě zajímavý,“ řekl Novinkám s tím, že se však pravděpodobně žádná sbírka neuskuteční, protože autolékárničky, vzhledem ke svému určení, neobsahují materiál, který by byl v některé ze současných krizí v zahraničí potřeba.

Pošlou je krajanům v Rumunsku

To oblastní charita v Hodoníně, která se specializuje na podporu Čechů a Slováků žijících v oblasti rumunského Banátu, sbírku organizuje. „Sbírku určitě organizovat budeme, minule o ni byl zájem,“ sdělil Novinkám ředitel Oblastní charity Hodonín Václav Salajka.

Podle něj se charita zabývá pomocí Banátu, kde žije přibližně 21 tisíc krajanů, neustále. „Ročně jedeme do Rumunska pětkrát až sedmkrát, proto nám doprava materiálu a s ní spojená finanční náročnost nečiní problém,“ uvedl Salajka.

Sbírka se bude konat na začátku roku 2015 a lidé do ní budou moci přispět buď přímo v Hodoníně, nebo v kterémkoliv jiném sídle patřícím pod Diecézní charitu Brno. „V případě zájmu nám zájemci mohou autolékárničku poslat poštou,“ doplnil Salajka.

Mnozí lidé se rozhodli využít starou lékárničku doma či na chalupě, neboť obsah není ani po čtyřech letech závadný. Drtivá většina řidičů ji navíc ani neotevřela.

Na konci letošního roku končí platnost většiny autolékárniček. Motoristé si sice nemusí vyměňovat celou lékárničku, ovšem drtivou většinu v ní obsažených částí. V případě, že tak řidič neučiní, hrozí mu pokuta až dva tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám