Hlavní obsah

Za Ashyou přijelo šest sourozenců, o víkendu odletí do Španělska

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Britského chlapce Ashyu na vozíčku v pátek po poledni naposled ošetřovatelé vyvezli z budovy pražského protonového centra. Davu českých a zahraničních novinářů zamával. Loučil se nejen s protonovou léčbou, ale i s Českem. O víkendu s rodiči a šesti sourozenci, kteří tento týden přicestovali, jede do Španělska, kde onkolog rozhodne, co ho čeká dál.

Pětiletý Ashya podstoupil poslední ozařování v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

Poté, co pětiletý britský chlapec odjel s matkou do motolské nemocnice, kde byl celých šest týdnů léčby hospitalizován, vystoupil před médii jeho otec Brett King. Muž, svého syna se ženou unesl z britské nemocnice, protože nesouhlasil s navrhovaným konvenčním způsobem ozařování chlapce po operaci meduloblastomu – nádoru na mozku. Fotonová léčba by ho mohla nenávratně poškodit, a tak Brett King hledal jiný způsob, který by syna vyléčil a neublížil mu. A našel léčbu v Proton Therapy Center (PTC) v Praze.

Za svým rozhodnutím si stojím, řekl otec

„Kdyby se mě někdo zeptal, jestli bych to udělal znovu, řekl bych jistě. Už v této fázi protonová léčba naprosto splnila mé očekávání, protože v jejím průběhu syna neobtěžovaly žádné vedlejší účinky, snášel léčbu skvěle a udělal velké pokroky,“ pochvaloval si King průběh terapie v Česku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ashya po šesti týdnech cvičení už dokáže sedět ve vozíku, udrží hlavu, stravu už přijímá normálně a vrátil se mu cit do rukou, takže z nich teď skoro nepustí oblíbené autíčko.

Zároveň zdůraznil, že každý rodič by si měl uvědomit, že souhlasem s léčbou, kterou mu navrhuje lékař, rozhoduje o osudu svého dítěte.

„Měli bychom se vždycky ptát, zda máme skutečně všechny informace, zda jsme udělali všechno pro to, aby naše dítě dostalo to nejlepší. Lékař nemusí vědět všechno, anebo může sledovat i jiné zájmy, úřední, korporátní, osobní. Udělal jsem svůj výzkum, svoje rozhodnutí a jsem za to šťastný,“ dodal hrdý otec sedmi dětí.

Lékaři jsou optimističtí

Co bude dál s Ashyou, rozhodne věhlasný španělský onkolog Hernán Cortés Funes, který si ho v pondělí přebírá do péče. Zatím není jasné, jestli kromě fyzioterapie nebude Ashya muset podstoupit ještě chemoterapii.

Lékaři jsou optimističtí, prognóza vyléčení pacientů s nádorem na mozku po protonové léčbě je až 80 procent, ale úspěch léčby si s určitostí čeští odborníci s Ashyou potvrdí až za pár měsíců při jeho kontrolním vyšetření.

Přestože další léčba čeká Ashyu ve Španělsku, rodina se bude vracet do Británie, jak to půjde. „Je to náš domov a děti musí do školy,“ odpověděl dnes King na otázku britských novinářů.

Britská Národní zdravotní služba (NHS), která nejdříve léčbu neschválila a nechtěla ji proplatit, po obrovském ohlasu, který příběh rodičů bojujících za život syna, otočila. „NHS se nakonec rozhodla léčbu uhradit a uklidnila britskou veřejnost, že protonová léčba bude v horizontu dvou let standardní léčebnou metodou hrazenou z veřejných zdrojů,“ upřesnila mluvčí Jana Kulhánková, odkud bude 1,8 miliónu korun centru splaceno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám