Hlavní obsah

Lidé nejvíc věří prezidentovi a obecním zastupitelům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejdůvěryhodnějšími ústavními institucemi jsou podle říjnového šetření CVVM prezident a obecní zastupitelstva. Za důvěryhodné je označilo 58 procent dotázaných. Za nimi skončili starostové (57 procent) a vláda, jíž důvěřuje 49 procent lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidenta Miloše Zemana za důvěryhodného označilo 58 procent dotázaných.

Článek

Krajským zastupitelům důvěřuje 40 procent občanů a hejtmanům 36 procent. Nejmenší důvěře se těší Senát (31 procent) a Sněmovna (34 procent).

„Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM,” připomněla agentura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vládě častěji důvěřovali zejména dotázaní s dobrou životní úrovní, nadprůměrné důvěře se vláda přirozeně těší také mezi  přívrženci koaličních stran (ČSSD, ANO a KDU-ČSL),” plyne z šetření.

Důvěra prezidentovi stoupla od května o osm procentních bodů. Vláda si ve stejném období polepšila o čtyři procentní body. Důvěra ve Sněmovnu se naopak v posledních měsících vůbec nemění. U dalších institucí jsou změny minimální, pouze u starostů byl oproti květnu zaznamenán propad o pět procentních bodů.

Stále pokračuje i trend zvyšování spokojenosti s politickou situací. Aktuálně ji vyjádřilo 18 procent dotázaných. Loni v říjnu to bylo pouhých pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám