Hlavní obsah

Inspektorovi, který jde po podvodech s vínem, postříkali auto a dům kyselinou

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Vůz zničený politím kyselinou a žíravina nastříkaná i na dům. Před tím vyhrožování fyzickou likvidací. Takové zážitky má za sebou jeden z důležitých státních úředníků, pravděpodobně inspektor ze Státní zemědělské potravinářské inspekce (SZPI), který patří mezi významné kontrolory zabývající pančováním a nelegálními obchody s vínem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray (vlevo) s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Článek

Situace, o které informoval šéf  Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray spolu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), je zřejmě velmi závažná, protože problém, za kterým zřejmě stojí rozsáhlá mafie pašeráků a padělatelů vína, prošetřuje ministerstvo vnitra prostřednictvím specializované skupiny Kobra.

„Máme důvod se domnívat, že po známých problémech, které měla lihová mafie, se část jejích členů zapojila do mafie vinařské a tam dál praktikují své metody s pašováním, pančováním, podvody a podobně,” popsal Nyitray.

„Obecně se ví, že na trhu jsou stále tisíce litrů lihu, které se bude snažit někdo zužitkovat, a i když nechci nikoho strašit, tak se domníváme, že to může jít i tímto způsobem. Osobně vím o nabídkách, kdy při velkém odběru, když víte za kým jít, můžete koupit hektolitry takzvaného vína v ceně 12 korun za litr. Stačí si jen dopředu objednat, jakou chcete odrůdu a jaké má mít množství alkoholu,“  uvedl jako příklad působení podvodníků Nyitray.

Nereálné ceny mohou varovat

Jak dodal, značná část pančovaného a pašovaného vína k nám proudí zřejmě přes Slovensko, které je k problémům s černými obchody z okolních států nejvíce benevolentní. Podle Nyitraye hodně napovídají i jednoduché počty.

„Víno z dovozu se na našem trhu nabízí i za 12 až 20 korun za litr. Přitom se dá lehce spočítat, že i se všemi podporami a výhodami, které může dovozové víno mít, nelze litr dovážet levněji než za zhruba 36 korun. A při prodeji domácího vína je to ještě víc. Vždyť kilo hroznů se prodává za 16 korun, na výrobu jednoho litru jsou zapotřebí aspoň dvě kila a k tomu je zapotřebí přičíst další vstupy, takže cena poctivých prodejců musí přesáhnout 40 korun,” vysvětlil šéf vinařského svazu

„Daňové úniky se při černém dovozu a pančování pohybují v miliardách, a i když to asi není takový zisk jako u lihu, je to zcela jistě hodně. A o tom svědčí i situace, která už překročila všechny meze,“ dodal Nyitray. Ten o problémech s pašováním bude jednat i se slovenskými partnery.

Policie již pančování vyšetřuje

Hejtman jihomoravského kraje již o závažnosti situace informoval přímo ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůžeme uvádět k případu žádné další podrobnosti, ale pan ministr mě již ujistil, že se situací zabývají vyšetřovatelé s veškerou vážností. Už to rozhodně není legrace a se šmejdy, kteří s poctivým vinařstvím nemají nic společného, a navíc se neštítí ani fyzických útoků, musíme rozhodně zatočit. A to nejen proto, že má jihomoravský region hrozen ve znaku,“ dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám