Hlavní obsah

Prodej alkoholu na benzínkách? Zakázat, říká šéf vládní rady

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se rozhodla zesílit boj proti závislostem způsobených legálními drogami, tedy alkoholem, tabákem a gamblerstvím. V pondělí schválila, aby vládní rada, která dnes dohlíží na problematiku ilegálních drog, dostala na starosti i drogy tolerované státem. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila tento krok pomůže prosadit některé plány, které zatím zůstávaly v šuplíku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Článek

Podle něj by se měl zakázat prodej alkoholu na některých místech, například na čerpacích stanicích.

„Je otázka, zda se tvrdý alkohol má prodávat všude,” poznamenal. Zpřísnil by také kontroly na tržnicích, kde může a dochází k prodeji i nelegálního alkoholu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varovné je podle něj hlavně užívání alkoholu a tabáku mezi dětmi a mládeží. „To je dlouhodobě podceňováno,“ uvedl dnes Vobořil. Dodal, že v užívání legálních drog jsou Češi  na prvních příčkách ve světě. Lékem by podle něj mohlo být zpřísnit kontrolu prodeje alkoholu a tabáku, tvrději trestat prodejce, kteří porušují zákon a prodávají alkohol a cigaretu dětem a mladistvým.

Procento ze spotřební daně by šlo prevenci

Protidrogová rada už také dlouhodobě přemýšlí o tom, jak získat více peněz, kterou potřebují hlavně na preventivní akce. „Bez peněz se politika dělat nedá,“ uvedl Vobořil. Dodal, že navrhují, aby stát dával na protidrogovou politiku jedno procento ze spotřební daně získané z prodeje alkoholu a tabáku a také z odvodů hazardních společností. Dnes dává vláda na protidrogovou politiku okolo 300 miliónů ročně.

Kdyby prošel nápad financovat tuto agendu jedním procentem ze spotřební daně, tak by se rozpočet rady mohl zvýšit až na půl miliardy korun.

Na léčbu jde ročně 50 miliard

Vedoucí monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík upozornil na to, že statistiky týkající se užívání legálních drog jsou alarmující. „Mezi dospělými je 23 procent kuřáků tedy dva milióny lidí, půl miliónů Čechů má problémy s alkoholem, 150 tisíc lidí je ohrožených gamblingem, z toho je 50 tisíc patologických hráčů,“ uvedl Mravčík. Dodal, že problematických uživatelů tvrdých drog - tedy heroinu a pervitinu - je okolo 45 tisíc.

Na léčení a odstraňování škod způsobených legálními drogami musí společnost ročně vynaložit přes 50 miliard korun. Nejvíce 30 miliard korun jde na následky alkoholu,16 miliard na léčení nemocí způsobených kouření.

Reklama

Výběr článků

Načítám