Hlavní obsah

Snížení DPH na léky a knihy prošlo Senátem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve čtvrtek schválil zavedení nové desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty na léky, kojeneckou výživu a knihy. Pro hlasovalo 43 senátorů, kterým přišel normu představit ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Je dobré, že snižujeme DPH, i když tři sazby nejsou ideální. V budoucnu bych si přál, abychom desetiprocentní sazbu měli u všeho,“ konstatoval Babiš, který dále hovořil o daňových únicích a podvodech.

Ministr zdravotnictví podle něj musí v případě léků pohlídat, aby snížení DPH neskončilo v kapsách distributorů a promítlo se do koncových cen pro pacienty.

V současnosti jsou sazby DPH na úrovni 21 a 15 procent. Zavedením třetí sazby přijde stát podle odhadů o 2,9 miliardy korun.

Snížená sazba se bude vztahovat na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a potraviny pro malé děti. Spadat do ní budou rovněž radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě – určené pro zdravotní a veterinární služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní a veterinární lékařské účely. Poslední skupinou budou tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti; hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované. Výjimkou bude zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy.

Reklama

Výběr článků

Načítám