Hlavní obsah

Ministryně se chystá rozbít monopol na vyplácení dávek

Právo, Jan Martinek

Osmnáct let spravuje ministerstvu práce a sociálních věcí veškerou agendu nepojistných sociálních dávek a dávek v nezaměstnanosti společnost OKsystem. Její monopol teď ministryně Michaela Marksová (ČSSD) plánuje rozbít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Resort nyní připravuje zadávací řízení, aby od roku 2016, kdy OKsystemu skončí rámcová smlouva, mohly agendu výplaty dávek převzít jiné společnosti.

„Legislativní situace nás nutí udělat transparentní výběrové řízení na agendové systémy. Nemáme možnost jít jinou cestou,“ řekla Právu Marksová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Momentálně platíme OKsystemu 450 miliónů ročně, což je zhruba 1,3 miliónu korun denně
Robert Baxa

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž už neumožňuje, aby rozdílné služby, jako jsou sociální dávky a dávky v nezaměstnanosti, provozoval jeden dodavatel.

Firma dostala už 4,5 miliardy

Ministryně čerpá ze zkušeností v zahraničí, kde se byla se svým týmem podívat. „Na Slovensku, v Rakousku a v Německu jsou tyto systémy provozovány odděleně, ty problematiky spolu až tak úplně nesouvisí,“ uvedla pro Právo náměstkyně ministryně Iva Merhautová.

Ministerstvo si také ale slibuje, že ušetří. Za celou dobu vyplatilo společnosti OKsystem čtyři a půl miliardy korun. „Momentálně platíme OKsystemu 450 miliónů ročně, což je zhruba 1,3 miliónu korun denně,“ řekl Právu ředitel odboru informačních technologií Robert Baxa.

Téměř 100 tisíc souborů

„Holým faktem je, že náklady na implementaci a provozování jiných, výrazně modernějších informačních systémů jsou v zahraničí v řádech desítek procent nižší,“ dodal. Navíc upozornil, že i kdyby si ministerstvo chtělo zajetý systém ponechat a soutěžit pouze jiného provozovatele, není to technicky možné.

„Ministerstvo nemá práva úplně ke všemu, systém je v takovém stavu, že jej není schopen provozovat, udržovat a rozvíjet nikdo jiný než zaměstnanci OKsystemu. Zdrojový kód má 91 tisíc souborů, databáze jsou enormně složité,“ řekl Baxa.

Náměstkyně Merhautová podotkla, že zdrojové kódy jsou nyní uloženy u notáře. „Kdybychom je získali, ztrácíme záruku na jejich informační systém a přebíráme veškerou zodpovědnost za jakékoliv incidenty,“ doplnila.

Ministerstvo na jaře zvažovalo, že společnost OKsystem odkoupí, vláda nakonec od takového záměru odstoupila; proti se postavil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dávky nejsou nijak ohroženy

Existují obavy, že přechod na jiný systém by mohl ohrozit vyplácení sociálních dávek. Sociální výbor Sněmovny řešil tuto otázku už minulý měsíc a shodl se v tom, že vyplácení dávek není v blízké budoucnosti ohroženo.

„Pokud vše dopadne dobře, mohlo by vyplácení dávek v zaměstnanosti běžet v novém systému už od 1. ledna 2016. Do té doby poběží veškeré dávky pod dosavadním systémem,“ potvrdil Právu Baxa.

Na nezbytnost vybrat nového dodavatele systému pro výplatu dávek upozornila i opozice.

„Ministerstvo výběrové řízení vypsat musí. Je ale důležité, aby to byl ucelený, provázaný systém, který bude schopen vyplácet všechny dávky ze sociálního balíku, a že tam bude dostatečná lhůta na pilotní, ověřovací projekt, než se nastaví ostrý režim,“ řekla Právu expertka na sociální politiku ODS Lenka Kohoutová.

Reklama

Výběr článků

Načítám