Hlavní obsah

Nachytaný Mynář: Tvrdil, že na summit NATO nemířil, podle ministerstva to není pravda

Praha

Tvrzení kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, že se vůbec nechystal jet na zářijový summit NATO ve velšském Cardiffu, je v rozporu s údaji ministerstva zahraničí, které jeho akreditaci rušilo na poslední chvíli. Uvedla to ve středu Česká televize. Mynář se summitu nemohl zúčastnit, neboť stále nemá bezpečnostní prověrku, která by ho opravňovala k přístupu na jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Ministerstvo zahraničí ČT potvrdilo, že Mynář byl součástí delegace a jeho účast byla zrušena na poslední chvíli. Podle ministerstva byla Mynářova účast nahlášena na začátku července. Hrad jeho jméno stáhl 31. srpna, tedy tři dny poté, co ČT upozornila na to, že Mynář se kvůli chybějící prověrce nemůže jednání na summitu účastnit. Organizátoři pak Mynářovi zrušili ubytování pouhé dva dny před začátkem akce, tedy 2. září.

„Veškeré pracovní verze seznamu členů doprovodu pana prezidenta na summit NATO nemá smysl jakkoli komentovat. Klíčová je finální verze tohoto seznamu,“ reagoval na údaje Černínského paláce Mynář.

Nejdříve to bylo v pohodě, pak se vlastně nikam nechystal

Vstup do konferenčních sálů na summitu NATO vyžaduje prověrku alespoň na stupeň tajné, tedy druhý stupeň. Mynář byl přesto do poslední chvíle členem 30členné delegace. Když se ho na to ČT na konci srpna dotázala, odpověděl: „Tam je to všechno v pohodě.“

O den později pak vydal prohlášení, v němž popřel, že by byl součástí delegace a že se na summit vlastně vůbec nechystal. „Vzhledem k dlouhodobě plánované návštěvě NBÚ jsem od samého počátku neplánoval účast na summitu NATO,” tvrdil tehdy Mynář.

NBÚ si všímá, co prověřovaní říkají médiím

Mynář požádal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné loni v prosinci. Minimální lhůta na tento stupeň je devět měsíců, takže již uplynula, NBÚ ji ale může až dvakrát prodloužit.

„Mediální výstupy prověřované osoby jsou součástí podkladů, kterými se NBÚ v procesu bezpečnostního řízení zabývá,“ komentoval rozpory v Mynářových tvrzeních NBÚ.

Kancléř loni otálel i s žádostí o prověrku, tvrdil, že ji nepotřebuje. Prezident ale nakonec řekl, že pokud o ni Mynář nepožádá, ve funkci skončí.

Reklama

Související články

Mynář na summit NATO nepojede

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář v pátek sdělil, že nepojede na summit NATO do Cardiffu ve Velké Británii. Podle České televize měl být členem delegace, ač...

Výběr článků

Načítám