Hlavní obsah

Vítězné ANO zřejmě v Ostravě skončí v opozici, primátora bude mít ČSSD

Právo, den, plk
Ostrava
Aktualizováno

Ačkoli v komunálních volbách v Ostravě zvítězilo hnutí ANO, které v pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo 15 křesel, vypadá to tak, že skončí v opozici. Ani po 10 dnech, které od voleb uplynuly, totiž zástupci ANO nenašli společnou řeč s hnutím Ostravak, se kterým chtěli uzavřít na městě koalici a vyšachovat tak ČSSD, která zde v uplynulých několika obdobích vládla.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lídr ostravské ČSSD Lumír Palyza při sledování volebních výsledků. Přestože volby v Ostravě soc. dem. nevyhrála, zřejmě v koalici města bude.

Článek

Podle informací Práva se hnutí Ostravak nyní rozhodlo vytvořit koalici bez ANO, s ČSSD a KSČM. Post primátora si Ostravak nenárokuje, žádá pět radních z jedenácti. Primátorem se tak zřejmě stane sociální demokrat Lumír Palyza. Klub zastupitelů ho odpoledne nominoval.

„S hnutím ANO jsme se nebyli schopni ani po deseti dnech od voleb domluvit na povolebním uspořádání v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Konstatovali jsme, že domluva s ANO není možná, jelikož nedokáže v centrálním ostravském obvodu nás respektovat jako vítěze voleb,“ sdělil Právu ve středu po poledni lídr Ostravaka Lukáš Semerák.

Dodal, že nyní jejich hnutí začne pracovat na koaliční smlouvě s ČSSD a KSČM. „Tyhle strany vznesly požadavek, abychom se stejným způsobem jako na městě dohodli i na dalších velkých ostravských obvodech. O což se pokusíme,“ vysvětloval Semerák. „Máme požadavek na výrazné zastoupení v radě města. Dohoda je zatím taková, že bychom z 11 radních měli pět. A měli bychom mít zásadní vliv na hlavní resorty, jakými jsou finance, investice a zdravotnictví,“ upřesnil Semerák.

Zradili jste voliče, kritizuje Ostravaka lídr ANO

„Dohodou s ČSSD se pan Semerák dopouští zrady na voličích, protože v předvolební kampani slíbil výměnu vládnoucí garnitury. Toto rozhodnutí si pan Semerák bude muset obhájit před voliči, členy svého hnutí i svým svědomím. Pan Semerák tímto krokem získává kontrolu nad velkou radnicí i obvody za podpory KSČM,“ reagoval na „vyšoupnutí“ lídr ostravského ANO Tomáš Macura.

Dodal, že informaci o dohodě na velké ostravské radnici mezi hnutím Ostravak, ČSSD a KSČM oficiálně zatím nedostal. „Když jsme se dnes v deset hodin ráno s panem Semerákem rozcházeli, potvrdili jsme si, že společná koalice s některou z dalších stran zůstává pro hnutí ANO i Ostravak preferovanou variantou,“ sdělil ve středu odpoledne Macura.

Na místní úrovni již koalice vznikají

Obvody podle Semeráka budou o koalici nyní jednat už samostatně. „A co se týká centrálního ostravského obvodu, tak by mohla být koaliční smlouva či dohoda o spolupráci s ČSSD a KSČM podepsána již dnes či zítra. Na městě se, doufám, také dohodneme,“ věří lídr Ostravaka.

Možnou koalici v Ostravě Ostravaka s ČSSD a KSČM ve středu Právu potvrdil také lídr sociální demokracie Lumír Palyza. „Dohodli jsme se, že budeme v trojkoalici ČSSD, KSČM a Ostravak jednat o sestavení koalice na městě a směřovat to k podpisu koaliční dohody s tím, že jsme se předběžně dohodli na tom, že bychom měli zastoupení v radě pět hnutí Ostravak, tři ČSSD včetně primátora a tři KSČM. Jednoho náměstka bude mít ČSSD, čtyři hnutí Ostravak a dva komunisté,“ upřesnil Palyza.

Podotkl, že samozřejmě se jednání mohou zvrtnout. „Avšak protože máme vysoký průnik volebních programů a shodli jsme se, že tato koalice je funkční, má 32 mandátů a může být ku prospěchu občanů Ostravy, tak si myslím, že je vysoká pravděpodobnost, že tato koalice vznikne,“ doufá Palyza. Do termínu svolání ustavujícího zastupitelstva, které je naplánováno na 6. listopadu, teď podle Palyzy budou tyto tři strany společně jednat o koaliční dohodě s tezemi, které se budou týkat programového prohlášení na léta 2014–2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám