Hlavní obsah

Sněmovna jednala o rozpočtu. Učebnicové projídání budoucnosti, kritizoval Kalousek

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanci otevřeli ve středu jednání o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Opozice návrh zkritizovala jako příliš rozhazovačný. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vládě vyčetl, že rozpočet z dílny ministra financí Andreje Babiše na jedné straně zvyšuje výdaje, ale na druhé škrtí investice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„V rozpočtu, který máte před sebou, je navrhována výše investičních výdajů na nižší úrovni, než kdy rozpočtovaly či proinvestovaly pravicové vlády v době krize, v době recese, v době, kdy (současné) vládní strany kritizovaly pravicové vlády za to, že nízkými veřejnými investicemi škrtí ekonomiku, tak vy na příští rok navrhujete podstatně méně,“ vzkázal Kalousek vládě Bohuslava Sobotky.

Navrhovaný rozpočet podle něj na jedné straně zvyšuje celkové výdaje, zatímco na druhé počítá s nízkými výdaji na investice. „Rozpočet, který zvyšuje celkové výdaje a současně škrtí investice pod jakoukoliv úroveň krizových let, je rozpočet, který můžeme nazvat učebnicovým projídáním budoucnosti,“ prohlásil.

Nešetřil ani Zemana

Obul se v té souvislosti i do prezidenta. „Vzhledem k tomu, že pan prezident pochválil vládu za tento rozpočet a současně je pan prezident znám svým výrokem, že k budoucnosti se musíme proinvestovat, tak buď mu jeho poradci dali špatné informace o míře investic, které jsou velmi nízké, nebo společně s vládou změnil své oblíbené rčení na to, že k budoucnosti se musíme projíst a propít. Tomu by ten rozpočet odpovídal, ale určitě ne, že se proinvestuje,“ uzavřel.

Svůj návrh před poslanci hájil ministr financí Andrej Babiš. „Pro rok 2015 je navržen deficit státního rozpočtu ve výši 100 miliard korun, což je o 12 miliard korun méně, než činí schválený deficit pro rok 2014,“ informoval.

Jeho návrh počítá s příjmy 1118,5 miliardy korun a výdaji 1218,5 miliardy korun. V návrhu rozpočtu jsou zahrnuty daňové změny, jako je zavedení 10procentní snížené sazby DPH na knihy, léky a dětskou výživu a zvýšení daňových slev na druhé a další dítě. Rozpočet počítá také se zrušením zdravotnických poplatků nebo zvýšením důchodů.

Reklama

Související články

Výdajové rámce vzrostou, souhlasili poslanci

Sněmovna na svém pátečním jednání schválila navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. Oproti dříve schválenému rámci mají v prvním roce...

Výběr článků

Načítám