Hlavní obsah

TOP 09 chce v Praze vyšachovat ANO, soc. dem. nabízí křeslo primátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská TOP 09, která skončila ve volbách druhá za hnutím ANO, nabídla ČSSD post pražského primátora. I přes dohodu ANO, ČSSD a Trojkoalice chce sestavit koalici bez Babišova hnutí. ČSSD však nechce obcházet vítězné ANO.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

„TOP 09 je nadále přesvědčena, že v Praze lze sestavit koalici demokratických stran bez účasti hnutí ANO. Pevně věříme, že ČSSD zváží naši nabídku obsadit post pražského primátora,“ oznámili za TOP 09 její vyjednavači Marek Ženíšek, Jiří Nouza a Václav Novotný.

Rodící se koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice již nicméně jedná o programových prioritách a prozatím se shodla na dostavbě trasy metra D, zlevnění jízdného v MHD i dalších věcech. Vyjednavači ale v pondělí přiznali i existenci třecích ploch. [celá zpráva]

"Nebudu nikoho obcházet nebo obelhávat, ctím princip a vítěze," uvedl v reakci lídr kandidátky ČSSD Miloslav Ludvík. "TOP 09 nás rozhodně neoslovila s nabídkou na koaliční vyjednávání ani s nabídkou jakýchkoli postů," doplnil vyjednavač Trojkoalice Jan Wolf (KDU-ČSL).

"Nechápu, s kým pak chtějí koalici postavit," doplnil. Vyjádřil údiv nad tím, že TOP 09 nabízí post primátora straně, která ve volbách "skončila pátá na pásce".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidátka na primátorku Prahy Adriana Krnáčová (ANO) začala v neděli jednat se zástupci Trojkoalice a ČSSD.

Další jednání by měla pokračovat ve středu. Podle představ vítězného hnutí ANO by se primátorkou měla stát jednička kandidátky Adriana Krnáčová, která by nahradila Tomáše Hudečka. Ten po volbách a sporech s šéfem pražské TOP 09 stranu opustil. Ke stejnému kroku se souběžně rozhodl i Vávra. [celá zpráva]

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám