Hlavní obsah

Zeman vrátil lesní školky do hry, lidovci už váhají

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci KDU-ČSL možná nepodpoří návrh zákona o dětských skupinách, který se po prezidentském vetu vrátil do Sněmovny. Jeho přijetí by zkomplikovalo existenci lesních školek, což lidovcům vadí a žádají záruky, že norma lesní školky nezničí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva Jan Wolf, Jan Bartošek a Daniel Hermann

Článek

O osudu lesních školek se před měsícem vedla vleklá debata, načež poslanci nakonec zákon o dětských skupinách prohlasovali přes veto Senátu, a to s příslibem, že vláda do roka, tedy než budou muset lesní školky zavést potřebné změny, zákon upraví tak, aby nakonec jejich existenci neohrozil. [celá zpráva]

Lidovci jsou ale v názoru na tento zákon rozpolceni zejména proto, že dosud nemají záruky, že skutečně k těmto změnám dojde. Předseda jejich poslaneckého klubu Jiří Mihola proto připustil, že možná zákon proti prezidentskému vetu nepodpoří. „Ta možnost existuje, zejména pokud jasně nebudou řečena pravidla a nebude příslib konkrétně ve smyslu zachování těchto alternativ,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záruky ze strany vlády podle něj zatím nejsou na stole, i když je možné, že se do pátku, kdy se bude vetovaný zákon projednávat, situace změní. „Důležité je lesní školky zachovat,“ uzavřel a připustil variantu, že lidovci připraví jinou novelu, která by takováto alternativní zařízení pro děti ochránila.

Marksová: Nechceme lesním školkám ublížit

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová odmítla na tiskové konferenci výhrady vůči zákonu, který podle ní pomůže desetitisícům dětí, pro které není místo v mateřských školách. „Chtěla bych prohlásit, že v žádném případě lesním školkám nechceme ublížit,“ prohlásila.

Ministr školství Marcel Chládek informoval, že po jednání s prezidentkou Asociace lesních školek přejdou lesní školky pod jeho resort. Stanovil kvůli tomu pro lesní školky čtyři podmínky: povinnost zápisu do registru škol, plnění rámcových vzdělávacích programů, umožnění návštěv školní inspekce a plnění hygienických požadavků.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček k tomu dodal, že hygienické požadavky nebudou přehnaně přísné. „Požadavky určitě nebudou ze strany ministerstva zdravotnictví nějak přemrštění, budeme se jim snažit maximálně vyhovět,“ řekl s tím, že ale základní hygienické standardy musejí tato zařízení splňovat.

ANO lidovce nechápe

Poslanci hnutí ANO jsou připraveni protlačit zákon přes veto prezidenta. Poslankyně Radka Maxová uvedla, že postoj lidovců příliš nechápe. „Názor KDU-ČSL respektuji, ale nechápu ho, protože je to vládní strana,“ uvedla.

Návrh je podle ní dobrý a je potřeba, aby i lesní školky měly stanovená hygienická a jiná pravidla, kterým budou podléhat.

Poslanecká novela uvádí, že všechny aktivity spojené s hlídáním dětí v předškolním věku, které by se konaly mimo síť mateřských školek, musejí podléhat určitým pravidlům. Týká se to například hygienických norem nebo povinnosti mít zázemí v pevné budově. To je však pro lesní školky, založené na volném pohybu dětí v přírodě, nelogické pravidlo.

Občanští demokraté zatím nemají jasno, jak se k návrhu postaví, ale na tiskové konferenci jej rozcupovali. Podle předsedy strany Petra Fialy ze zákona jasně nevyplývá, na koho a jakým způsobem dopadne. Zatím ale ODS počká, s čím nakonec přijde ministryně práce. „Bude záležet na tom, jaké slovo nám dá paní ministryně Marksová,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám