Hlavní obsah

Onderka už není vyjednavačem brněnské ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brněnský primátor a lídr ČSSD Roman Onderka se rozhodl vzdát funkce hlavního vyjednávače brněnských sociálních demokratů. Tímto krokem chce umožnit vznik koalice vítězného hnutí ANO s ČSSD a lidovci. O jeho rozhodnutí informoval nový vyjednávač a Onderkův nynější náměstek Oliver Pospíšil. ANO se ale již dohodlo na koalici s uskupením Žít Brno a lidovci. Strany už podepsaly koaliční smlouvu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dosavadní primátor Brna Roman Onderka

Článek

Onderka rezignoval z funkce hlavního vyjednávače, všechny stranické funkce si však ponechal. V případě, že by nakonec ČSSD v koalici byla, zůstal by jen zastupitelem.

Podle Pospíšila je Onderkova rezignace signálem, že je ČSSD připravená jednat. Hodlá oslovit ANO a lidovce, se kterými sedí v koalici na vládní úrovni. "Budeme je o situaci informovat. Neočekáváme nic, na druhou stranu, jak říkal Mirek Dušín, nikdy není příliš pozdě," dodal Pospíšil.

Pozdě, vzkázali ČSSD lidovci

Jednička za KDU-ČSL Klára Liptáková nicméně  řekla, že už je na taková jednání pozdě. "Kdyby to přišlo o týden dříve, byla by situace jiná. Za těchto okolností ale naše strana neporuší dohodu o koalici," zdůraznila Liptáková.

Pospíšil nicméně tvrdí, že dohodnutá koalice mezi ANO, lidovci, zelenými a Žít Brno není konečná. "Žádnou koalici, která nepřinese stabilitu, nepovažujeme za definitivní. A vzhledem k počtu subjektů, roztříštěnosti mandátů a zkušenostem Žít Brno tuto koalici za stabilní nepovažujeme," řekl Pospíšil.

Koalice se již rýsují i v jednotlivých částech města. V obvodu Brno-střed se na koalici domluvilo pět seskupení. Vítězné hnutí Žít Brno se ústně dohodlo na spolupráci s ANO, lidovci, zelenými a TOP 09, která byla dosud v opozici. Starostou by měl být Martin Landa (Žít Brno). Opoziční role zbyla na doposud vládnoucí sociální a občanské demokraty. Ve vedení radnice nebudou ani zástupci KSČM.

Volby v Brně
Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které získalo v 55členném zastupitelstvu 13 mandátů. Druhá ČSSD má 11 mandátů, třetí Žít Brno a čtvrtí lidovci obsadí shodně sedm křesel v zastupitelstvu. Zelení mají čtyři mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě ODS, KSČM a TOP 09. Koalice, na níž se v pátek dohodlo ANO, lidovci, Žít Brno a zelení, má nadpoloviční většinu v podobě 31 mandátů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám