Hlavní obsah

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stal Jan Beroun

Novinky, ČTK, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) vláda v pondělí jmenovala Jana Berouna, dosavadního poradce ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Na tiskové konferenci o tom informoval ministr obrany. Beroun střídá dočasného šéfa vojenských zpravodajců Rostislava Pilce.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Jan Beroun, nový ředitel Vojenského zpravodajství

Článek

Pilc se do vedení Vojenského zpravodajství dostal poté, co byl dřívější šéf Milan Kovanda loni postaven mimo službu kvůli aféře týkající se údajného zneužití VZ Janou Nečasovou, dříve Nagyovou. Kromě nich je v případu obžalovaný Kovandův předchůdce Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí za zneužití pravomoci až tříleté vězení.

Uvědomoval jsem si citlivost záležitosti, řekl Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický na tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil, že si byl při výběru nového šéfa Vojenského zpravodajství vědom, že se po loňských událostech jedná o velice citlivou záležitost. „Proto jsem si uvědomoval, že by se v této záležitosti skutečně neměl mýlit,“ prohlásil.

Berouna si vybral právě po svých zkušenostech s ním jako poradcem. „Po těch několika měsících z toho vycházel jako jednoznačně nejsilnější kandidát,“ prohlásil Stropnický.

Ocenil, že Beroun má rozsáhlé zkušenosti, neboť začínal jako kriminalista, potom působil v Úřadu pro zahraniční styky a informace a následně v zastupitelském úřadu ve Washingtonu.

Stropnický (ANO) chtěl mít původně do konce června hotovou analýzu fungování VZ a na jejím základě vybrat kandidáta na nového ředitele rozvědky. Výběr však prý zpozdilo udělování prověrky právě pro ministrova poradce Berouna, který měl analýzu na starost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám